Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Region Skåne väntar inte på order från Stockholm

Snabbtest (antigentest) för covid-19 på Skånes Universitetssjukhus, 12 november.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Provtagningstält för personal vid SUS i april.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårdmoduler i Helsingborg, april.
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvarsmaktens ambulanser, Helsingborg, april.
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Antikroppstestande i Lund i juni.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Drive in-testning i Lund, september.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Om alla regioner var lika handlingskraftiga som Skåne, och alla lärde av varandra, skulle mångfalden kunna vara en styrka i kampen mot viruset.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Vem styr landet under pandemin, Stefan Löfven eller Anders Tegnell? Vem har ansvar för att sjukvården och äldreomsorgen fungerar under en pandemi – regeringen, Folkhälsomyndigheten (FHM), regionerna och/eller kommunerna?

Pandemin har stresstestat den svenska modellen och visat att den inbjuder till suddighet, passivitet och fingerpekande. Men det finns undantag. I Skåne har man varit på tå och agerat utan att invänta instruktioner från Stockholm. 

Det är ingen slump att det var i Skåne man var först med att olagligen, men klokt, införa lokalt besöksförbud på ett äldreboende i oktober. Eller att Smittskydd Skåne var först ut med att uppmana skolorna att stänga tidigare inför jullovet.

Malmö Stad hade inrättat den så kallade ”Virusexpressen”, mobila provtagningsteam som åker runt och testar.

Den skånska handlingskraften var tydlig redan i våras. Medan sjukhusen i Region Stockholm skickade patienter till äldreboenden utan att säkerställa att de var smittfria, tömde Malmö Stad ett av sina korttidsboenden. Där fick utskrivna sjukhuspatienter ”mellanlanda” så att de inte drog med sig eventuell smitta till äldreboendena.

Malmö Stad hade inrättat den så kallade ”Virusexpressen”, mobila provtagningsteam som åker runt och testar personer i äldreomsorgen.

Inom ett dygn brukar man få svar från akutlabbet, sade läkaren Sogand Sajjadi till DN i maj. 

Skåne drabbades inte alls lika hårt som Stockholm i våras. Nu är läget ett annat; smittspridningen är stor och det kan ta tre till fem dagar innan de överlastade laboratorierna lämnar provsvar. 

Men Skåne har agerat snabbt även här. Medan andra regioner väntade på att Folkhälsomyndigheten skulle komma med vägledning om snabbtester, hade Region Skåne redan köpt in sådana, av flera fabrikat, och börjat utvärdera dem. En expertgrupp grunnade samtidigt över var och hur de kunde göra nytta.

Nu kan man lätt skilja smittade från osmittade patienter och rutinmässigt testa dem som ska läggas in.

Nu är Skåne först i landet med att använda testerna. I ett reportage i Helsingborgs Dagblad i veckan skildras hur en läkare provtar en man med covidsymptom på ett äldreboende. Efter bara fem minuter har man svaret. 

”Den starka färgen betyder att virusnivåerna är höga, att han är mycket smittsam. Nu måste den här avdelningen stängas av”, säger läkaren, Lennart Skoog.

Smittskyddsrutinerna skärps på avdelningen. Mycket finns redan på plats: personalen bär munskydd och visir och något hoppande mellan avdelningar får inte förekomma. Smittspårning inleds. 

På akutmottagningar runtom i regionen har man använt de efterlängtade snabbtesterna i en vecka. Nu kan man lätt skilja smittade från osmittade patienter och rutinmässigt testa dem som ska läggas in. 

Region Skånes initiativkraft är imponerande. Om andra regioner agerade lika offensivt, och landsändarna kunde lära av varandra, hade systemet med 21 självstyrande regioner kunnat vara en styrka.