Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Regeringens tomma ord om integrationen

Regeringens strategi för hållbar integration, som arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, presenterat, löser inte problemen - den tycks inte ens ha ambitionen att göra det. Foto: Jonas Ekströmer / Tt

Att regeringen saknar integrationsminister är känt. Dessvärre saknar man också fungerande integrationspolitik.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

"Regeringens strategi för hållbart asylmottagande" löd rubriken på arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons, S, debattartikel i DN på onsdagen. En mer sanningsenlig rubrik hade varit "regeringens kortsiktiga taktik för att mota bort jobbiga frågor".

Inledningen är lovande. Ylva Johansson konstaterar att etableringen av nyanlända inte fungerar som den ska. Och hon konstaterar att det måste mötas av en genomtänkt politik som skapar ordning och reda i mottagandet.

Problemet är bara att hon därefter inte presenterar någon sådan politik. Alla regeringens förslag är visserligen inte dåliga. Däremot är de otillräckliga.

I dag dröjer det till exempel mellan sju och tio år innan ens hälften av de nyanlända är etablerade på svensk arbetsmarknad. Ylva Johanssons mål är att alla ska vara i arbete, eller i studier, inom två år efter mottagandet.

Så hur ska hon då uppnå det?

Jo, regeringens allra första punkt är att man ska "ta initiativ till närmare samarbete" med intresserade arbetsgivare. Tjena.

I punkt efter punkt av handlingsplanen fortsätter regeringen sedan att växla mellan det futtiga och det småskaliga.

Studieförbunden ska få resurser för att lära asylsökande svenska - men Ylva Johansson nämner inte att pengarna i runda slängar bara räcker till en lärare på 800 personer. Vidare tror regeringen hårt på "språkvänner" och "mentorskapsprogram" för att underlätta integrationen.

När det gäller bostadsfrågan är det inte bara åtgärderna som det är fel på - utan hela målsättningen.

Ylva Johansson lyfter fram regeringens satsning på att subventionera byggandet av billiga hyresrätter. Men om politiken fungerar som det är tänkt - branschen är skeptisk - räcker det ändå bara till 15 000 bostäder per år. De ska dessutom förmedlas via bostadsförmedlingen, vilket givetvis betyder att nyanlända inte har någon som helst chans till dessa billiga kontrakt.

Regeringen deklarerar också stolt att man vill att det ska byggas minst 250 000 nya bostäder till 2020. Men det verkliga behovet är enligt Boverket 460 000 bostäder. En underförstådd del av regeringens strategi för "hållbart asylmottagande" är alltså att trångboddheten ska öka. Det ansvaret verkar man dock lämpa över på kommunerna, alla ska nu tvingas ta ansvar för mottagandet.

Att det knakar i fogarna i det svenska flyktingmottagandet just nu är inte förvånande. Ifjol sökte 81 000 personer asyl i Sverige - en ökning med 50 procent jämfört med året innan.

Förutom de rent praktiska problem det medför vad gäller att skaffa tak över huvudet åt människor så förstärker mängden nyanlända också de problem som de stela bostads- och arbetsmarknaderna skapar.

Tio månader in på mandatperioden är de bristerna naturligtvis inte den rödgröna regeringens fel. Däremot är de numera regeringens ansvar.

Tyvärr verkar man inte vara beredd att axla det ansvaret.

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.