Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen tänker fel om kusinäktenskap

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson meddelar att regeringen inte tänker förbjuda kusinäktenskap.
Foto: PAUL WENNERHOLM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det är ingen slump att Fadime Sahindal mördades av sin far för att hon vägrade att gifta sig med en kusin i Turkiet.
Foto: SVT

Trots Magdalena Anderssons löften om att ”vända på varje sten för att bryta segregationen” ignorerar S en riktig bumling: kusinäktenskapen som bär upp klankultur och hedersförtryck.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) säger nej till ett förbud mot kusinäktenskap. ”Det innebär ju i praktiken att man förbjuder vuxna människor att gifta sig med vem de vill”, säger han till Ekot

Det är en mycket individualistisk och liberal hållning. Men hur kommer det sig att han, regeringen och gemene svensk är så individualistiska och liberala?

En förklaring, enligt forskare i kulturell evolution, är att kusingiften förbjöds i den kristna världen på medeltiden. 

Katolska kyrkan började bekämpa släktgiften med all kraft – möjligen för att försvåra livet för aristokratins mäktiga klaner, där släktgiften var ett sätt att hålla ihop egendomar och säkra ättens fortlevnad. 

Kärnfamiljen, inte släkten, blev det nya idealet. Det ledde till att ungdomar kunde gifta sig efter eget hjärta och starta suveräna hushåll, bortom den patriarkala släktens kontroll. 

Mer individualistiska normer utvecklades. Civilsamhället, med föreningar som inte byggde på blodsband, växte fram. Tilliten mellan främlingar ökade, för att den måste. Abstrakta koncept som individuella fri- och rättigheter fick en jordmån att gro i.   

Att förbjuda kusinäktenskap skulle underminera hedersförtrycket och på sikt öka kvinnors frihet.

Men i Mellanöstern och Nordafrika står släkten och ätten fortfarande stark, och kusingiften är mycket vanliga. Blodsband är ett stabilt skydd mot en fientlig omvärld – men klaner är patriarkala och individens vilja är underordnad kollektivets heder och status. Kvinnors dygd är hårdvaluta.

Klankultur bygger på kusinäktenskap och hedersförtryck är en av dess konsekvenser. Det är ingen slump att Fadime Sahindal mördades av sin far för att hon vägrade att gifta sig med en kusin i Turkiet.

Det finns inga siffror på förekomsten av kusingiften i Sverige, men de är mycket vanliga i länder som Syrien och Irak, varifrån många invandrare stammar. Och hedersförtyck är ett stort och växande samhällsproblem här hemma. 

Att förbjuda kusinäktenskap skulle underminera hedersförtrycket och på sikt öka kvinnors frihet. Klaners makt skulle kunna minska, och därmed fenomen som parallellsamhällen med egen rättsskipning och blodsfejder. 

Det är viktiga lagar han nämner, men de riktas enbart mot symptomen.

Morgan Johansson säger till Ekot att han, i stället för att förbjuda kusingiften, vill ”fokusera på verkningsfulla åtgärder”. Han pekar på åtgärder som vidtagits, som utreseförbud för den som riskerar att giftas bort och förstärkt lagstiftning kring barnäktenskap, samt en kommande hedersbrottslag. 

Det är viktiga lagar han nämner, men de riktas enbart mot symptomen. Att förbjuda kusinäktenskap skulle vara en förebyggande åtgärd – och sådana brukar ju Socialdemokraterna vanligen tala varmt om.

Risken är överhängande att Socialdemokraterna inom några år tvingas säga, precis som när det gäller hedersförtrycket: Vi blundade kanske lite för länge, tyvärr.