Regeringen kommer aldrig bli av med Fas 3

Förtidspension får inte vara något alternativ, Ylva Johansson.
Foto: Lisa Mattisson Exp
Förre statsministern Göran Persson införde år 2000 aktivitetsgarantin som mötte samma kritik som Fas 3.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Fas 3 ska avvecklas, men den utskällda sysselsättningsformen för långtidsarbetslösa lär snart återuppstå under nytt namn.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Regeringen säger nu att man ska skrota fas 3 som arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Det är som med kärnkraften: När det inte finns några fullgoda alternativ hävdar man att en avveckling ska "påbörjas".

I dag är det 36 000 personer som efter tre års arbetslöshet sysselsätts inom fas 3. Och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är politiskt smart nog att inte binda sig för något slutdatum: "Det kommer naturligtvis att få ta lite tid", sa hon på tisdagens presskonferens.

Lite? Sanningen är att varje regering oavsett färg måste brottas med problemet att sysselsätta de personer som står extremt långt ifrån arbetsmarknaden. Socialdemokraterna har råskällt på fas 3, men debatten präglas av en anmärkningsvärd historielöshet.

Regeringen Göran Persson införde 2000 ett program kallat aktivitetsgarantin med syfte att bryta rundgången mellan a-kassa och ams-åtgärder. Aktivitetsgarantin fick också samma kritik som har riktats mot fas 3: Fullständigt meningslösa sysselsättningsuppgifter, och i bland rentav förnedrande behandling.

Kritiken är delvis befogad.

En del av åtgärderna i Perssons aktivitetsgaranti och i alliansens fas 3 har varit riktigt usla. För en del arbetsgivare har fas 3 också varit en ren vinstlott. De har inte enbart fått gratis arbetskraft, de har också fått betalt för att långtidsarbetslösa har gjort jobbet. Samtidigt visar en utvärdering av myndigheten IFAU att hela 75 procent av dem som var sysselsatta i fas 3 var nöjda och ansåg att uppgifterna var meningsfulla.

Visst finns det alternativ till en sysselsättningsåtgärd, men det vore att kapitulera inför Miljöpartiets krav på medborgarlön. Det skulle få betalas av sjuksköterskor och lärare via hårt arbete och skattsedeln.

I de politiska högtidstalen framträder ändå ständigt ett ideal - att varje individ inget hellre vill än att göra rätt för sig. Det stämmer naturligtvis inte. Det räcker att titta på de tidigare statsråd och riksdagsledamöter som lever på sina fallskärmar utan att söka jobb.

Ylva Johansson sätter nu hoppet till så kallade "extratjänster" för långtidsarbetslösa inom vård, omsorg och skola. Inte mycket nytt under solen här. Göran Persson hade också stora förhoppningar på den här typen av jobb, fast då kallades de plusjobb.

Ett annat sätt för Ylva Johansson att snabbt tömma fas 3 vore att helt enkelt erbjuda de inskrivna en förtidspension av arbetsmarknadspolitiska skäl. Det har Socialdemokraterna ägnat sig åt tidigare i regeringsställning. Men låt oss hoppas att regeringen Löfven är seriösa nog att undvika siffertrixandet, det ambitiösa jobbmålet till trots.

Förtidspension får inte vara något alternativ, Ylva Johansson.


 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.