Magdalena Andersson har länge velat skära i anslagen till de fristående utvärderingsmyndigheterna. Det är en dumsnål inställning.
Magdalena Andersson har länge velat skära i anslagen till de fristående utvärderingsmyndigheterna. Det är en dumsnål inställning.

Svält inte dina kritiker, Magdalena Andersson

Publicerad

Statens obekväma granskare borde få mer pengar - inte mindre, som finansministern vill. 

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

För några år sedan upptäckte Inspektionen för socialförsäkringarna att Försäkringskassan utgick från att ett år har 368 dagar när den beräknade assistansersättningen. Räknefelet hade lett till att Försäkringskassan betalat ut svindlande 1,6 miljarder kronor för mycket i ersättning. Efter inspektionens påpekande dröjde det bara fem arbetsdagar innan Försäkringskassan åtgärdade felet och stora skattesummor kunde räddas.

Historien är ett bra exempel på att fristående utvärderingsmyndigheter inte bara är en kostnadspost  utan också en potentiell källa till besparingar. Dessvärre tycks den rödgröna regeringen främst se granskarna som en onödig utgift.

Utvärderingsmyndigheter i skottgluggen

Redan under valåret 2014 aviserade finansministerkandidaten Magdalena Andersson att antalet utvärderingsmyndigheter skulle minskas i syfte att spara pengar. Att omorganisera ett antal myndigheter med en total budget på omkring en halv miljard var en av hennes tre punkter för att komma tillrätta med budgetunderskottet om 87 miljarder kronor.

I sin budget för 2015 tog den rödgröna regeringen det första steget och drog in finansieringen för Myndigheten för Kulturanalys. Nedläggningen genomfördes dock aldrig då Sverigedemokraterna röstade på alliansens budget.

Nu tar regeringen nya tag. I slutet av juli tillsatte Ardalan Shekarabi en utredning med det uttalade syftet att motverka "stuprörstänkande". Det handlade dock inte - som man skulle kunna tro efter haveriet med Transportstyrelsen, där flera departement kände till säkerhetsläckorna utan att vidarebefordra informationen - om att komma tillrätta med brister inom regeringskansliet.

Det är i stället de fristående utvärderingsmyndigheterna som ska nagelfaras, bland dem  Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, Inspektionen för socialförsäkringarna, Inspektionen för arbetslöshetskassorna och Myndigheten för vårdanalys. Utredaren ska bland annat genomföra en "behovsanalys" och föreslå organisationsförändringar.

Elaka tungor menar att det är ett sätt för regeringen att klämma åt obekväma kritiker. Det är en misstro som Magdalena Andersson själv har bäddat för genom okloka uttalanden, som det att Finanspolitiska rådet har spelat ut sin roll eftersom S-regeringen ju för en ansvarsfull politik.

Om det finns sådana dunkla skäl till utredningen är det förstås ytterst illa. Men det finns faror även med regeringens uttalade syften om att minska stuprörstänkandet och spara pengar.

Granskning kräver kunskap

För om granskningen ska bli verkligt effektiv krävs det att granskarna har djupa sektorskunskaper. Om myndigheter slås ihop och till för stor del bemannas med generalister finns risken att utvärderingarna blir mer allmänt hållna och mindre användbara, något som Riksrevisionen har haft problem med.

Regeringen bedrar sig också om den tror att det finns stora belopp att spara på utvärderingen. Om något behöver staten snarare lägga större resurser på granskning.

I dag finns exempelvis ingen fristående myndighet som fokuserar på hur Försvarsmakten förvaltar sitt uppdrag och sina medel. Även polisen - som fått stora resurstillskott det senaste decenniet - lider brist på granskning, Brottsförebyggande rådet ägnar sig främst åt Kriminalvården.

"Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket", lär socialdemokraten Gustav Möller ha sagt. Om hans nutida partikamrater håller med borde de inse vikten av att också satsa pengar på att minska slarv och slöseri inom staten. Allt annat är dumsnålt.

 

Läs också:
Dina ministrar måste samarbeta, Stefan Löven 

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag