Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regering utan sjukdomsinsikt

Foto: Henrik Montgomery / Tt

Motgångarna kommer slag i slag för regeringen. På tisdagen tvingades Magdalena Andersson att skruva ned tillväxtprognosen. Och på onsdagen kom Försäkringskassan med ännu en dyster profetia.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

 Kostnaderna för sjukpenningen skrivs nu upp med ytterligare 1,5 miljarder i år jämfört med prognosen i november.

Det är framför allt bland kvinnor som sjukfrånvaron ökar och psykisk sjukdom är numera den vanligaste orsaken. Det är allvarligt på flera sätt. Erfarenheten visar att psykiska diagnoser leder till längre sjukfrånvaro än andra diagnoser.

Sjukfrånvaron kostar i år 10 miljarder kronor mer än för bara tre år sedan. Inte sedan år 2005 har sjuktalen varit så höga. "Uppgången nu visar stor likhet med den kraftiga uppgången vi hade i slutet av 1990-talet", kommenterade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Tyvärr drar hon helt fel slutsatser. Strandhäll lovar nu krafttag när det gäller rehabilitering och förebyggande arbete. Samtidigt håller regeringen fast vid återställarpolitiken av sjukförsäkringen. Den bortre tidsgränsen - den så kallade stupstocken - ska bort, trots att det inte har gjorts någon analys av vad det skulle kosta.

Inget vet säkert varför sjuktalen ökar igen och vad man ska göra för att vända utvecklingen. Men en del vet vi genom forskning. Som att kraftiga svängningar i sjukfrånvaron över tid inte kan förklaras med att vi blir sjukare eller friskare. Det är alltså andra faktorer som styr.

Några av de saker som nämns av Försäkringskassans analyschef Laura Hartman är förändringar av regler och arbetsmarknadsläget. Forskning har också visat att sjukskrivningar tenderar att "smitta" och att gå i arv. Det finns också rapporter som ifrågasätter värdet av tidig rehabilitering. Det kan i värsta fall leda till att personer som annars skulle ha återgått till arbete fastnar i olika insatser.

Det första regeringen behöver göra är att kasta ut ideologin och ta till sig den samlade kunskap som finns i ämnet. Det är inte bara alliansen som har försökt få ner sjukskrivningstalen; kampen inleddes under Göran Perssons tid. Målet om en halvering av sjukfrånvaron formulerades under toppåret 2003.

På samma sätt är "stupstocken" ingen högeridé. Den formulerades av den tidigare S-märkta sjukförsäkringsministern Anna Hedborg i en utredning gjord på uppdrag av S-regeringen.

Finansminister Magdalena Andersson behöver nu signalera att det är dags att tänka om. Vi har inte råd att låta kostnaderna för ohälsan dra i väg igen. Regeringen måste våga prioritera. Varken sjukförsäkringen eller a-kassan tillhör det som bör byggas ut i nuläget.

När kommer presskonferensen om de inställda återställarna?