Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rätt medicin från finansministern

Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den här krisen är inte som andra kriser. Därför är det rätt att ta i ordentligt och att rikta stödet mot landets företag, som behöver hållas under armarna.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Så sent som i förra veckan gav regeringen ett yrvaket intryck inför den dramatiska händelseutvecklingen i coronakrisens spår. Men under helgen har finansminister Magdalena Andersson (S) jobbat i kapp.

På måndagsmorgonen kunde hon presentera ett kraftfullt krispaket för att rädda ekonomin från fritt fall. Paketet består av tre delar: 1) Ett nytt system för korttidspermitteringar som ska tillämpas retroaktivt, 2) Staten tar över företagens sjuklöneansvar under två månader framåt och 3) Företag får anstånd med skatteinbetalningar såsom moms och arbetsgivaravgifter.

Inriktningen framstår som klok. Coronakrisen liknar nämligen ingen tidigare kris. Den har inte startat i ekonomin med en allmän nedgång där människor blir arbetslösa, får ont om pengar och drar ner på sin efterfrågan. I stället liknar det ett plötsligt hjärtstopp i ekonomin på grund av att länder tar till drastiska åtgärder i kampen mot pandemin.

Rätt att ge konstgjord andning till näringslivet

Att pytsa ut extra pengar för att stimulera konsumtionen vore därför fel fokus. Människor har inte ont om pengar; de måste bara isolera sig under en tid. I stället måste fokus ligga på att hjälpa företagen att överleva dessa exceptionella månader av stiltje. I bästa fall kan de då dra igång sin verksamhet som vanligt när gränser och karantäner lyfts igen.

Hur genomgripande denna kris bli vet vi först i efterhand. En gissning är att överflyttningen till nätet skyndas på av allt från konsumtion till videokonferenser och distansarbete. Innovation och ökad effektivitet är i grunden bra för ekonomin; däremot vore det illa om strukturarbetslösheten - alltså den underliggande nivån på arbetslösheten - skulle hoppa upp till en högre nivå.

Därför är det rätt att på olika sätt försöka ge näringslivet konstgjord andning under några månader. Prislappen kan säkert bli hög, men det har Sverige råd med tack vare våra goda statsfinanser.

Bra att ha torrt krut i ladorna när krisen kommer

Magdalena Andersson har på senare tid fått kritik från både höger och vänster för att hon håller för hårt i statens plånbok. Från vänsterhåll har det hetat att regeringen måste strunta i överskottsmålet och ”investera” i allt från välfärden till infrastruktur. Det är inget förvånande; så brukar det låta när LO, Greider, Suhonen & Co lägger ut texten. Det är alltid läge att satsa, aldrig läge att spara.

Mera förvånande är att samma kritik har kommit även från högern och från etablerade ekonomer. Knappt hann Sverige justera ner överskottsmålet innan kraven restes på att det skulle överges helt och hållet.

Coronakrisen påminner om hur bra det är att ha torrt krut i ladorna. Nu behöver inte finansministern tveka att ta i rejält för att möta den akuta krisen. Sverige kan dessutom vara uthålligt - och satsa ännu mer - om läget så skulle kräva.

Tänk om Sverige hade haft samma beredskapstänk även på andra områden.