Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rätt beslut – nu är det upp till bevis för Sabuni

Den tysta majoriteten höjde sin stämma under omröstningen i Liberalernas partiråd. Nyamko Sabunis linje vann med betryggande siffror.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES
Liberalerna har beslutat att stödja en borgerlig regering även om den behöver stöd av Sverigedemokraterna.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES

Liberalerna kommer att stödja en borgerlig regering efter nästa val, även om den kräver stöd av SD. Beslutet är partiets enda chans att överleva valet. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Nyamko Sabuni och partistyrelsen vann till sist omröstningen i Liberalernas partiråd med en betryggande majoritet: 59 mot 31. Den tysta majoriteten gjorde sin stämma hörd efter veckor av infekterad mediedebatt, där motståndarsidan har dominerat fullständigt. 

Det är en stor seger för Sabuni – och ett klokt beslut.

För förlorarna har hållningen till SD setts som en fråga om partiets själ, vilket förklarar hoten om att hoppa av partiet.  

Vinnarsidan har haft mer pragmatiska argument: SD är ett stort riksdagsparti och det blir alltmer ohållbart att låtsas som om de inte existerar. Januarisamarbetet har varit en form av undantagstillstånd och en onaturlig miljö för ett sant borgerligt parti. 

Det har funnits ”en akut hemlängtan till borgerligheten” skrev Nyamko Sabunis stabschef, Erik Scheller, på Facebook i helgen. Han har budgetförhandlat med S, MP och C under de senaste två åren och konstaterar att ”det fungerar inte för Sverige och det fungerar inte för Liberalerna”. Januaripartierna har inte samma målbild, ingen samsyn om samhällsproblemen. Förhandlingarna har blivit till evighetslånga strider om petitesser och ordval. 

Det betyder inte att solen nu lyser över Liberalerna väg.

Men den avgörande frågan är förstås existentiell: Från att ha fått 5,5 procent av rösterna i valet 2018 ligger partiet nu en bra bit under riksdagsspärren. Med en återgång till den borgerliga fållan hoppas man kunna locka tillbaka högerväljare. Och Moderaternas väljarkår är, utan konkurrens, den säkraste leverantören av liberala stödröster. 

Det är en rimlig analys.

Det betyder inte att solen nu lyser över Liberalerna väg. Partiet är fortsatt splittrat och framstår i väljarnas ögon som suddigast av alla – och dessutom som mer veligt än någonsin, enligt en ny DN/Ipsos-mätning. 

Intrycket har knappast förbättrats av att Sabunilinjen är lös i kanterna. Under debatten före omröstningen fanns det ombud som varken förstod vad den nya hållningen till SD och budgetsamarbete innebär, exakt – eller om partistyrelsen faktiskt vill riva upp det finanspolitiska ramverket ”i en bisats”, som en av talarna sade. 

Risken finns att oppositionen inom partiet återkommer med nya krav i samband med Landsmötet i november.

Om inte ens de egna ombuden förstår vad den nya kursen innebär, hur ska valarbetarna kunna förklara den för väljarna?

Om Liberalerna ska överleva nästa val måste bilden klarna. Då kan också Nyamko Sabuni använda sitt manöverutrymme och blomma ut som partiledare. Det behövs; i dag har hon lägst väljarförtroende av alla partiledare, inklusive Miljöpartiets nya språkrör, Märta Stenevi. 

Men risken finns att oppositionen inom partiet återkommer med nya krav i samband med Landsmötet i november, och bakbinder Sabuni.  

Liberalerna, liksom M och KD, bör självklart ha röda linjer gentemot SD. Men L kan inte ha linjen att man ska stödja en borgerlig regering för att sedan sätta en massa käppar i hjulet för den. Så kluvet kan inte ens Liberalerna agera.

Partiet har i så fall bättre överlevnadschanser om man väljer att släppa fram Kristersson och sedan sätta sig på läktaren.