Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rätt av Björklund att utmana SD och V om EU

MAJOREN VILL HA EU-STRID. Jan Björklund vill låtsas att valet är en folkomröstning om Sveriges medlemskap. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Nej, valet blir ingen folkomröstning om Sveriges EU-medlemskap. Men det är bra att Jan Björklund lyfter EU-frågan, även om svaren inte övertygar.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Jan Björklund använde Liberalernas dag i Almedalen till att deklarera att partiet "lägger om valrörelsen". Nu ska det snackas EU, eftersom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna vill att Sverige går ur. Jimmie Åkesson kräver en "swexit"-omröstning.

"Det här valet blir i själva verket den folkomröstning om medlemskapet som Sverigedemokraterna kräver", sa Björklund i SVT som en parafras av Löfvens folkomröstning om välfärden.

Det är förstås önsketänkande från Liberalernas sida, som letar desperat efter en profilfråga som kan lyfta partiet i opinionen. EU kvalar knappast in bland väljarnas mest prioriterade sakfrågor.

Men Jan Björklund gör ändå rätt i att tala om EU. Unionen är av avgörande betydelse för Sverige, och svenska politiker ordar alldeles för lite om vad som praktiskt kan och bör göras. Och varför.

Tyskt regeringskaos (tillfälligt?) över

Liberalerna lanserar "28 förslag för mer EU". Där ingår det som också Stefan Löfven drömt om - en gemensam asylpolitik. Men varje realistisk politisk bedömare ser att den visionen har havererat. Därför måste varje medlemsland se om sitt hus, eller sin gräns om man så vill.

Den bevakningsfrågan utlöste de senaste dagarnas regeringskaos i Tyskland. Inrikesminister Horst Seehofer (CSU) ville avvisa folk vid gränsen till sin hemstat Bayern, kansler Angela Merkel (CDU) sa nej.

Efter avgångshot - som gjort Seehofer till driftkucku även bland de egna - blev det en kompromiss. Asylsökande som kommer via andra EU-länder ska placeras i transitcenter i Tyskland.

Men de svenska Liberalerna kör på: Försvara den fria rörligheten. Det låter fint, men är ogörligt i dagens läge. Sverige behöver upprätthålla sina gränskontroller även efter 2019.

L vill önskar göra Sverige av EU, risk för rekyl

I jämställdhetens namn anser L att "EU bör uppmuntra medlemsländerna till avskaffad sambeskattning". Det vore totalt kontraproduktivt. Det som får människor i olika länder att byta fot från vänlig EU-kritik till EU-motstånd är just när det kommer pekpinnar från Bryssel i frågor som är, och bör, vara nationella.

Liberalerna vill som enda svenskt parti frivilligt öka EU:s budget och därmed den svenska avgiften, som man anser ska knytas till återvinningen av plast! Det är att trycka narrtygkassen på huvudet i jakten på samtidsrelevans. 

Sverige måste på alla sätt, med alla allierade, verka återhållande i arbetet med EU-budgeten för år 2021 och sju år framåt. Sedan lär vi inte nå ända fram, men det är en annan sak.

Sverige hänger ihop tätt, såväl ekonomiskt som i huvudsak värderingsmässigt, med EU. Det är bara med europeiska gemensamma krafter vi kan undvika att bli lekbollar i händerna på Putins Ryssland, Xis Kina och Trumps USA.

Liberalerna må ha fel om vägen framåt, men partiet har alldeles rätt i att EU-medlemskapet är en ödesfråga för Sverige.

 

Läs också: EU à la carte - det funkar inte 

Varning för Macrons storslagna EU-visioner

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!