Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rätt att tvinga regeringen till reträtt – men fel metod

Vänsterpartiet vill gå vidare med en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.
Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) på väg till pressträffen där de hotade att backa upp Vänsterpartiets misstroendevotum.Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN
Jonas Sjöstedt (V) har gjort allvar av sitt hot om att fälla arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) är ny på sin post och kan inte lastas för kaoset inom arbetsmarknadspolitiken. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jöken har fått sitt första allvarliga rivsår - och de lär bli fler. I sak är det bra att regeringen tvingas backa, men misstroendeförklaringar bör inte användas så lättvindigt.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det har knappt gått ett år sedan Januariöverenskommelsen slöts, men redan skakar marken under regeringen Löfven II. 

Vänsterpartiet förklarade på torsdagen att man vill göra allvar av sitt hot om en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Partiet har dessutom fått med sig Moderaterna och Kristdemokraterna - och SD hänger förstås på. Det är en osannolik kvartett. 

Utåt anför partierna sakargument för att vilja fälla ministern. Men det ger knappast hela bilden. Sjöstedt ser en chans att visa väljarna att V minsann utövar inflytande även under denna mandatperiod. M/KD vill öka trycket på regeringen i största allmänhet.

Så sent som förra året gick dessa två partier ut med C och L i ett gemensamt alliansutspel på DN Debatt och lovade att lägga ner Arbetsförmedlingen om de kom till makten. Nu är M/KD alltså redo att fälla en S-minister på denna fråga. Det illustrerar hur märklig den nya blockpolitiken är, vad gäller höger-vänsterskalan. 

Misstroendeförklaringar har blivit det nya svarta

I sak har dock kvartetten rätt i sin kritik av den ansvarslösa reformeringen av Arbetsförmedlingen. Regeringen, dirigerad av Centerns fartblinda chefsekonom, Martin Ådahl, ger intryck av att vara ömsom förvirrad, ömsom lamslagen. Allt ska gå jättefort men den stora Planen är fortsatt höljd i dimma.

Det rimliga tillvägagångssättet från oppositionen hade varit att i god tid flagga för att en majoritet kommer att rösta ner den kommande reformen i riksdagen, I stället har misstroendeförklaringar blivit det nya svarta i politiken. Så sent som den 15 november försökte M och KD, på initiativ av SD, rösta bort justitieminister Morgan Johansson (S) på grund av skjutningar och sprängdåd. 

Visserligen kan riksdagen väcka misstroende mot ett statsråd när och hur den vill, men det är illa om det sätts i system och blir ett alternativt, föga konstruktivt, sätt att driva oppositionspolitik. Använd det när en minister verkligen missköter sig, som i fallet med Annika Strandhäll (S) i våras. Det kan man inte säga att den nybakade minister Nordmark har gjort. 

Januaripartierna kommer att tvingas backa

Regeringen har till på tisdag att tänka om, annars faller bilan för arbetsmarknadsministern. Men det gör den nog inte. Centerpartiets Anders W Jonsson antydde redan på torsdagen att Januaripartierna kan gå de gamla allianskollegerna till mötes både vad gäller tidsplan och slopad LOV - lagen om valfrihetssystem.

Jonsson ville inte gå med på att V har haft något inflytande - ty det står ju redan i ouvertyren till Jöken att partiet inte får ha det. Men det är trams. Jonas Sjöstedt satte i gång processen och har redan tvingat regeringen att lyssna och anpassa sig. 

Nu väntar fler eftergifter om Januaripartierna ska överleva krisen. Det hade varit ännu bättre om de hade halat tillbaka hela den ogenomtänkta reformen. Men en halv reträtt är bättre än ingen alls.  

Viktor Barth-Kron: Det här handlar krisen om

Vänsterpartiet vill gå vidare med en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Expressens Viktor Barth-Kron förklarar.

Ebba Busch Thor: Reformen saknar stöd i Sveriges riksdag

Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor ställer sig bakom Vänsterpartiets misstroende mot arbetsmarknadsministern.

Ulf Kristersson (M): ”Man kan inte avtala bort grundlagen”

M, KD och SD ställer sig bakom Vänsterpartiets misstroendeförklaringen

Ebba Busch Thor välkomnar nyval

KD-ledaren efter misstroendeförklaringen: ”Det bästa för Sverige vore en ny regering”