Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Falun. Foto: SVEN LINDWALLNordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Falun. Foto: SVEN LINDWALL
Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Falun. Foto: SVEN LINDWALL
Samhället måste ta hotet från nazisterna på allvar. Foto: SVEN LINDWALLSamhället måste ta hotet från nazisterna på allvar. Foto: SVEN LINDWALL
Samhället måste ta hotet från nazisterna på allvar. Foto: SVEN LINDWALL

Rätt att ta vapen från aktiva nazister

Publicerad

Att polisen har dragit in jaktlicensen för en aktiv nazist är ett bra beslut. Hotet från högerextremismen måste tas på allvar.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I spåren av ekonomisk kris och flyktingvågen från Balkan på 1990-talet växte sig en nynazistisk rörelse stark. Högerextrema skinheads slogs och bråkade på gatorna, och utgjorde ett potentiellt hot mot alla med mörkare hårfärg. Lasermannen sköt elva personer inom loppet av ett halvår, varav en dog. Motivet var rasistiskt.

Nu verkar den våldsbejakande högerextrema rörelsen åter öka sin aktivitet, enligt Säpo.

På senare år har nynazisterna riktat in sig på asylboenden och utländska tiggares tältläger. I juli dömdes tre nazister för att ha placerat bomber vid en flyktingförläggning och framför Syndikalistiskt forum i Göteborg. Nu senast angrep Nordisk ungdom en demonstration för migranter på Mynttorget i Stockholm. De unga afghanerna höll en fredlig manifestation med syfte att stoppa utvisningar till Afghanistan och attackerades med minst en rökbomb. Tre personer skadades.

Splittrad rörelse

Till skillnad från många andra europeiska länder har den svenska högerextremismen alltid varit dåligt organiserad. Under hela 1900-talet präglades de nationalsocialistiska grupperingarna av inre splittring. Den moderna högerextremismen har också haft svårt att hålla ihop. För några år sedan lade Svenskarnas parti, den parlamentariska delen av den nynazistiska rörelsen, ner sin verksamhet. 

I stället har Nordiska motståndsrörelsen tagit över som den främsta högerextrema kraften i Sverige. Till skillnad från Svenskarnas parti, som ställde upp i de allmänna valen, är NMR en rakt igenom utomparlamentarisk och våldsbejakande organisation. 

Målet för rörelsen är att införa ett etniskt homogent, socialistiskt samhälle med en ”folkdomstol” som ska kunna döma människor för ”folkförräderi”.

Trots NMR:s aggressivitet och dess ambitioner att avskaffa parlamentarismen har nynazismen knappast potential att störta det demokratiska samhället. Enligt Expo har organisationen ett 150-tal aktiva medlemmar i Sverige. Men att nazisterna inte direkt lyckats bilda en folkrörelse är ingen anledning att inte ta deras politiska extremism på allvar. Det finns inga skäl att tro att NMR:s attacker kommer att minska, snarare tvärtom. 

Ta hotet på största allvar

Den radikala högerextremismen måste betraktas för vad den där: en samling rasistiska fundamentalister som är benägna att utsätta andra människor för våldsbrott. Debatten om högerextremism kan inte enbart kretsa kring huruvida det är rätt eller fel att åka till bokmässan. 

Det är viktigt att på alla sätt markera mot radikala ideologier, men nynazisterna är ytterst en fråga för polisen och Säpo att hantera. Att polisen beslagtagit jaktvapen från en nazist med jägarexamen är utmärkt.

För att motverka nynazisternas våldsbrott krävs liknande metoder som för att stävja andra typer av politisk extremism: ge Säpo ökad tillgänglighet till signalspaning, tillåt kameraövervakning utanför asylboenden och se till att demonstrationer likt den vid Mynttorget hårdbevakas av polisen.

 

Läs också: Blunda inte för hotet från högerextremismen  

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag