Behovet av nytänkande är akut. De som ojar sig över att EU förhandlar med Turkiet får gärna berätta hur deras alternativ ser ut. Foto: Vadim Ghirda/APBehovet av nytänkande är akut. De som ojar sig över att EU förhandlar med Turkiet får gärna berätta hur deras alternativ ser ut. Foto: Vadim Ghirda/AP
Behovet av nytänkande är akut. De som ojar sig över att EU förhandlar med Turkiet får gärna berätta hur deras alternativ ser ut. Foto: Vadim Ghirda/AP
Många flyktingar har dött på Medelhavet i drömmen om ett nytt liv i Europa. Foto: Manu Brabo/APMånga flyktingar har dött på Medelhavet i drömmen om ett nytt liv i Europa. Foto: Manu Brabo/AP
Många flyktingar har dött på Medelhavet i drömmen om ett nytt liv i Europa. Foto: Manu Brabo/AP

Rätt att stoppa smuggelresorna

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

När historien skrivs om EU:s hantering av flyktingkrisen 2015-16 kommer Sverige att spela en framträdande roll. Efter vår 180-graders- vändning kring årsskiftet har dominobrickorna fallit en efter en. Österrike satte ett tak på antalet asylsökande och tillsammans med likasinnade stater har nu landet i praktiken stängt den så kallade Balkanrutten.

Flyktingkrisen har därmed nått vägs ände. Den fria passagen upp genom Europa har blockerats samtidigt som EU har misslyckats med att komma överens om ett system för permanent omfördelning. Kollapsen är ett faktum.

Behovet av nytänkande är därför akut. Antingen blir Grekland den sista utposten för ett växande antal flyktingar och migranter – ett slags europeiskt Libanon. Eller så måste EU få till stånd en uppgörelse med Turkiet för att stoppa smuggeltrafiken av människor redan där.

Det är vägvalet i dagsläget. De som nu kritiserar att EU förhandlar med Turkiet får gärna berätta hur deras alternativ ser ut. Det var Turkiet som utlöste flyktingvågen förra sommaren i ett försök att idka utpressning mot EU. Och det är bara Turkiet som kan hejda den.

Det är givetvis djupt olyckligt att EU hamnar i en beroendeställning till Turkiet samtidigt som Erdogans alltmer auktoritära regim punkterar pressfriheten i landet och slår ner på kurdernas aspirationer med förnyad brutalitet.

Men förhandla måste man. Och det kan dessutom komma en hel del gott ur dessa samtal för de miljoner syriska flyktingar som är kvar i Turkiet. I bästa fall leder en uppgörelse till att de får det bättre både materiellt och när det gäller möjlig- heten att få arbeta.

EU får självfallet aldrig glömma bort vem det är de talar med. Därför är det betryggande att flera av Europas tyngsta ledare har fördömt den turkiska regimens övertagande av landets största oppositionstidning Zaman i helgen.

I sak rör sig förhandlingarna emellertid i rätt riktning. En princip som nu diskuteras är att asylsökande som anländer till Grekland ska skickas tillbaka till Turkiet. I stället ska EU ta emot syriska flyktingar direkt från Turkiet.

Man kan diskutera detaljerna i detta upplägg, men inriktningen är den önskvärda. Det måste bli ett slut på den illegala och kaotiska flyktingsmugglingen till EU. Den leder till massdöd på Medelhavet och göder brottssyndikat.

Dessutom står unionens själva existens på spel. Ingen – allra minst världens fattiga och utsatta – är betjänta av ett EU som faller sönder, ett Europa som försvagas och splittras permanent och blir hem för en alltmer hårdför nationalism.

Det är bra att vår statsminister nu verkar inse allt detta. Löfven har tidigare agerat tjur- skalligt och vältrat sig i besvikelse över andra EU-länders agerande. Kommentarerna efter måndagens toppmöte tyder på en ny och mer konstruktiv inställning från svensk sida. Det bådar gott.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag