Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rätt att avhysa olagliga läger

Här rivs ett olagligt läger, byggt av EU-immigranter, i Sollentuna. I Stockholm har den rödgrönrosa majoriteten beslutat att tills vidare upphöra med avhysningarna.
Foto: Martin von Krogh

Enkla skjul, husvagnar eller sovsäckar direkt på trottoaren - kommuner över hela Sverige brottas nu med frågan om vad de ska göra med fattiga EU-migranters olagliga bosättningar.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I Stockholm beslutade den nya rödgrönrosa majoriteten efter valet att avhysningarna skulle upphöra. Åtminstone skulle inga avhysningar initieras av staden så länge man inte kan erbjuda en säng under några dagar. Därefter, är det tänkt, ska människors situation lösas exempelvis genom att de får hjälp med biljett hem.

Resultatet av denna strategi har blivit att lägren har fortsatt att växa. Trottoarer i centrala Stockholm förvandlas nattetid till sovplatser. I februari räknade staden till 66 "boplatser" varav minst 44 bebos av fattiga EU-migranter.

Frågan är om vi håller på att få kåkstäder i huvudstaden. "Nej", försäkrar stadshuset - senast tf socialborgarrådet Ewa Larsson (MP) - "det ska inte bli några kåkstäder i Stockholms stad. Och det är därför vi jobbar med att ge EU-medborgarna en säng."

Men det är ingen plan. De kommunala sängarna räcker inte till på långa vägar. De fattiga EU-migranterna är många hundra, kanske uppåt 1 000, samtidigt som det finns runt 130 sängplatser.

Sängplats några dygn är heller ingen lösning. Vad blir det av migranterna sedan? Ska de flytta ut i det fria igen eller "hjälpas" hem? Och om de reser hem, är det inte troligt att många snart är tillbaka?

Ifall sängarna inte ökar i takt med migranterna - eller om romer undviker sängarna eftersom de, enligt vissa vittnesmål, hellre bor tillsammans ute än splittrade inomhus - kommer ju lägren att bli stående, med stadens motvilliga välsignelse.

Stadsdelsnämnderna, som i nuläget inte vet riktigt vad de ska göra, kommer att tvingas bestämma hur de ska förhålla sig. Ska man inkorporera lägren i sophämtningen? Sätta dit bajamajor?

I så fall har Stockholm fått kåkstäder, oavsett hur frenetiskt politikerna intygar att det inte är så.

Det finns många människor i EU som har det utfattigt och hukar under diskrimineringens tyngd i sina hemländer. Inte minst gäller det de miljoner romer som bor i forna Östeuropa. Och det är alldeles förfärligt.

Men vårt svar kan inte bli att tolerera att EU-medborgare slår upp olagliga tältläger. Lagen måste gälla lika för alla. Därför måste kommunpolitiker ta fram en långsiktig strategi för att se till att den följs.

Att som den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stadshus låtsas lösa problemet när man i själva verket bara skjuter det framför sig, med risk för att det växer, är oacceptabelt.

Den politiker som inte kan axla detta - mycket tunga - ansvar borde nog ägna sig åt något helt annat än politiskt beslutsfattande.


Läs också:

Vidrigt våld mot tiggarna


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.