Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Räkna med att Trump är här för att stanna

Ett bakslag, men inget dråpslag för president Trump. Demokraternas framgångar i mellanårsvalet kan rentav spela Trump i händerna inför valet år 2020. Foto: DAVID MAXWELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Valet i USA blev inte det dråpslag mot president Trump som många hade hoppats på. Såväl "trumpismen" som den djupa polariseringen tycks dessvärre vara här för att stanna.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Mellanårsvalet har liknats vid en folkomröstning om Donald Trumps presidentskap. Runtom i världen var det många som höll tummarna för att en blå våg - en demokratisk jordskredsseger - skulle svepa över USA och kraftigt försvaga Trumps ställning.

Så blev det inte. Snarare kan resultatet liknas vid ett lila skvalp. Demokraterna återtar visserligen makten över representanthuset, men Republikanerna behåller och förstärker kontrollen över senaten.

I stället för ett dramatiskt valresultat blev utfallet traditionsenligt för ett mellanårsval. Den sittande presidenten förlorade kontrollen över en av kongressens två kamrar.

Det borde likväl betyda dåliga nyheter för Trump. Representanthuset kan nu agera som en bromskloss mot presidentens politiska program. Dessutom har Demokraterna fria händer att inleda utredningar mot presidenten och kalla till kongressförhör. 

Och det finns mycket att gräva i. Trumps vägran att lämna ut sina deklarationer är ett exempel. Ett annat är den pågående utredningen om Rysslands inblandning i presidentvalet. Demokraterna skulle ha makten att inleda en riksrättsprocess om de så önskar.

Sanningen har blivit något relativt, lögnen ett vinnande vapen

Men Demokraternas nya maktställning kan också spela Trump i händerna. Han kommer att ha några att skylla på när ekonomin vänder nedåt igen och han kan förfasa sig över de politiska låsningarna i kongressen.

Det är inte ens säkert att kommande granskningar av Trumps affärer och presidentkampanj kommer att kosta honom speciellt mycket politiskt. Republikanernas väljarbas kan dra slutsatsen att Trump är ett offer för partipolitiska skådeprocesser och betvivla de uppgifter som kommer fram. I Trump-erans tidevarv har sanningen blivit något relativt och lögnen ett vinnande vapen.

Mellanårsvalet understryker hur djupt polariserat USA har blivit. Fientligheten mellan Demokraterna och Republikanerna är starkare än någonsin. Medan Demokraterna lockar väljare i storstäderna har Republikanerna sin bas på landsbygden. Medan kvinnor, minoriteter och yngre i stor utsträckning förfäras av Trump ser många vita män en hjälte.

Partiernas väljare lever alltmer i parallella universum - politiskt, geografiskt och medialt. Det är en utveckling som vi i Sverige måste göra allt för att undvika. 

Svårt att stoppa polariseringen och Trump

Går USA att laga igen? Kan det goda USA, som dess vänner runtom i världen beundrar och vill skyddas av, återuppstå?

Svaret på de frågorna måste vara ja. USA:s roll som den fria världens ledare är omistlig. Utan USA:s militära och mjuka makt är en liberal världsordning omöjlig. Det blir en värld präglad av krassa nollsummespel, där makt alltid vinner över rätt. 

Om Demokraterna förvaltar sitt pund väl och lyckas vaska fram en stark presidentkandidat till valet år 2020 går "trumpismen" givetvis att besegra. Men tills vidare ser det dessvärre svårt ut att stoppa både polariseringen och president Trump.

 

Läs också: Välkommen till den nya skitvärlden, utrikesministern 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!