Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rädda de äldre från vidriga vaccinbedragare

Äldre måste tryggt kunna trycka bort telefonsamtal från främmande nummer om vaccin.
Foto: Monkey Business Images / COLOURBOX
När snart alla över 65 år ska vaccineras är det viktigt med inledande skriftlig information.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vaccinatörer - skicka brev till de äldre när det är dags för sprutan. Annars ger ni de samvetslösa telefonbedragarna draghjälp.

Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Många äldre längtar desperat efter covidvaccinet. De vill kunna träffa släkt och vänner igen. Kroka en arm, klappa en hand, ge och få en kram.

Det utnyttjar bedragarna. De brukar presentera sig som poliser, bankpersonal och hemtjänst för att komma åt kontokort och värdesaker hos ensamma äldre.

Nu har de lagt sjuksköterska till yrkeskatalogen. De säger att de ringer från vårdcentralen och erbjuder hemvaccinering. Det är en särdeles vidrig form av kriminalitet. 

Hervor Niklasson i Göteborg fick besök av en sådan brottsling i januari. Det slutade riktigt illa för 92-åringen. När hon insåg att något var fel blev hon misshandlad, förutom rånad.

Polisen och flera kommuner har varnat för att kriminella lockar med vaccin.

Polisen och flera kommuner har varnat för att kriminella lockar med vaccin. I Malmö skickade polisen och staden ett gemensamt brev till äldre och bad dem lägga på luren när okända ringer med sådana förslag.

Desto märkligare att kommunen själv därefter ringde 3 000 äldre med hemsjukvård för att erbjuda vaccinering hemma.

Åsa Ohlsson blev väldigt orolig å sin virrige pappas vägnar - särskilt som han tidigare råkat ut för bedragare - när han sa att han talat med någon i telefon om vaccin. Någon skriftlig information fanns inte.

Allt visade sig vara i sin ordning, i detta fall. Malmös högst corona-ansvariga chef Pia Nilsson förklarade i Radio Malmöhus att vaccintillgången är så ryckig, att det inte gått att göra på annat sätt.

Snart närmar sig den bredare vaccinationen av alla över 65 år. Leveranserna lär fortsätta vara ojämna. Därför bör alla som ingår i denna andra fas få skriftlig information till att börja med, till exempel med telefonnummer de kan lita på.

Då kan den frihetstörstande lugnt trycka bort samtal från okända med vaccinerbjudanden.

På tio år har bedrägerierna mer än fördubblats, medan antalet lagförda gärningspersoner minskat från över 3 000 om året till mindre än 2 000.

Pensionärer är mindre utsatta för bedrägerier än yngre. Knappt en procent av personer mellan 74 och 85 år drabbas årligen, enligt den nationella trygghetsundersökningen. Men den är från 2019, och poliser talar om en rejäl ökning av åldringsbrott.

Uppklarningen av bedrägeribrotten är bedrövligt låg, sex procent. På tio år har bedrägerierna mer än fördubblats, medan antalet lagförda gärningspersoner minskat från över 3 000 om året till mindre än 2 000.

Det är uselt för alla. Men allra värst för de äldre brottsoffren. De tappar i värsta fall all självkänsla, blir deprimerade och isolerar sig.

Också äldre som har avvärjt bedrägeriförsök mår ofta sämre, de blir ängsligare och misstrogna mot omgivningen.

Coronapandiemin har drabbat de äldre hårt. Polisen, regionerna och kommunerna måste nu göra allt för att förebygga vaccinbedrägerierna. Och för att sätta dit de brottslingar som ändå har lyckats. Det gick faktiskt i Hervor Niklassons fall; uslingen är häktad.

Vaccinet mot covid-17 ska ge hopp, inte ännu mer oro bland människor vars liv redan begränsats svårt av pandemin.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.