FRISKOLOR. Sverige är ett extremt land när det kommer till religiösa friskolor och det är obegripligt att politikerna fortfarande inte har gjort något åt det. Nu måste det sättas stopp. Foto: Julia Persson
FRISKOLOR. Sverige är ett extremt land när det kommer till religiösa friskolor och det är obegripligt att politikerna fortfarande inte har gjort något åt det. Nu måste det sättas stopp. Foto: Julia Persson

Rädda barnen från religiösa friskolor

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I Sverige är det fritt fram för sekter och religiösa fundamentalister att bedriva skolverksamhet med skattepengar.

En fransk rapportör för Europarådets parlamentariska församling påminde i går om hur absurt detta är.

Rudy Salles riktade skarp kritik mot statens undermåliga kontroll av de religiösa skolorna. Han konstaterade att barn och ungdomar riskerar att indoktrineras under skoltid. Rapportören har rätt i att Skolinspektionen utgör ett alldeles för svagt skydd för barnen. Myndigheten framstår som allt för godtrogen. Och när Skolinspektionen i sällsynta fall upptäcker missförhållanden som skolan inte lyckats dölja har den stort överseende.

Det tycks exempelvis obegripligt att den islamiska Römosseskolan i Göteborg inte har stängts, trots att flera inspektioner har avslöjat allvarliga brister i undervisningen, bland annat påtvingade religiösa inslag. Hur allvarliga brister som än avslöjas får de religiösa friskolorna i princip alltid en andra och tredje chans. Ofta räcker det att leverera ett skriftligt dokument som lovar åtgärder.

 

Ett år efter Skolinspektionens senaste kritik avslöjade SVT att Römosseskolans religionslärare är imamen som i Uppdrag granskning förklarade att kvinnor har en skyldighet att ställa upp på sex närhelst deras män vill, såvida de inte är sjuka eller har mens. Skolchefen försäkrade att läraren inte säger sådant i klassrummet och så enkelt var den saken ur världen.

Indoktrineringen som pågår i svenska skolor kommer inte gå att kontrollera bort. Så vida man inte låter övervaka skollokalerna kommer skolorna alltid att kunna operera med dubbla ansikten.

 

Det grundläggande problemet är den fria etableringsrätten. Att det är fritt fram för vem som helst att öppna skola, bara man har ordnat med lärare och lokaler och lovar att följa läroplanen. Det är den ordningen som har gett Sverige ett flertal fundamentalistiska skolor, och en hel scientologisk skolkoncern.

Om friskolorna i stället upphandlades skulle kommunpolitikerna inte ha någon anledning att finansiera plymouthbröders, och scientologers skolor. Skolans sekulära natur borde också inskärpas i skollagen.

Vår allmänna skola ska ge alla elever möjlighet att växa intellektuellt, oavsett vilken bakgrund de har. Ett av skolans viktigaste uppdrag är att fostra ett självständigt tänkande, som kan öppna nya världar för barnen.

Det är skandalöst att vi samtidigt finansierar skolor som bidrar till att isolera och kontrollera barns medvetanden. Sverige är ett extremt land när det kommer till religiösa friskolor och det är obegripligt att politikerna fortfarande inte har gjort något åt det. Nu måste det sättas stopp.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag