Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rädda barnen från religiösa friskolor

FRISKOLOR. Sverige är ett extremt land när det kommer till religiösa friskolor och det är obegripligt att politikerna fortfarande inte har gjort något åt det. Nu måste det sättas stopp.Foto: Julia Persson

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I Sverige är det fritt fram för sekter och religiösa fundamentalister att bedriva skolverksamhet med skattepengar.

En fransk rapportör för Europarådets parlamentariska församling påminde i går om hur absurt detta är.

Rudy Salles riktade skarp kritik mot statens undermåliga kontroll av de religiösa skolorna. Han konstaterade att barn och ungdomar riskerar att indoktrineras under skoltid. Rapportören har rätt i att Skolinspektionen utgör ett alldeles för svagt skydd för barnen. Myndigheten framstår som allt för godtrogen. Och när Skolinspektionen i sällsynta fall upptäcker missförhållanden som skolan inte lyckats dölja har den stort överseende.

Det tycks exempelvis obegripligt att den islamiska Römosseskolan i Göteborg inte har stängts, trots att flera inspektioner har avslöjat allvarliga brister i undervisningen, bland annat påtvingade religiösa inslag. Hur allvarliga brister som än avslöjas får de religiösa friskolorna i princip alltid en andra och tredje chans. Ofta räcker det att leverera ett skriftligt dokument som lovar åtgärder.

 

Ett år efter Skolinspektionens senaste kritik avslöjade SVT att Römosseskolans religionslärare är imamen som i Uppdrag granskning förklarade att kvinnor har en skyldighet att ställa upp på sex närhelst deras män vill, såvida de inte är sjuka eller har mens. Skolchefen försäkrade att läraren inte säger sådant i klassrummet och så enkelt var den saken ur världen.

Indoktrineringen som pågår i svenska skolor kommer inte gå att kontrollera bort. Så vida man inte låter övervaka skollokalerna kommer skolorna alltid att kunna operera med dubbla ansikten.

 

Det grundläggande problemet är den fria etableringsrätten. Att det är fritt fram för vem som helst att öppna skola, bara man har ordnat med lärare och lokaler och lovar att följa läroplanen. Det är den ordningen som har gett Sverige ett flertal fundamentalistiska skolor, och en hel scientologisk skolkoncern.

Om friskolorna i stället upphandlades skulle kommunpolitikerna inte ha någon anledning att finansiera plymouthbröders, och scientologers skolor. Skolans sekulära natur borde också inskärpas i skollagen.

Vår allmänna skola ska ge alla elever möjlighet att växa intellektuellt, oavsett vilken bakgrund de har. Ett av skolans viktigaste uppdrag är att fostra ett självständigt tänkande, som kan öppna nya världar för barnen.

Det är skandalöst att vi samtidigt finansierar skolor som bidrar till att isolera och kontrollera barns medvetanden. Sverige är ett extremt land när det kommer till religiösa friskolor och det är obegripligt att politikerna fortfarande inte har gjort något åt det. Nu måste det sättas stopp.