Putins plundringar hotar även Sverige

Vladmir Putins hemliga palats beräknas ha kostat 11,3 miljarder kronor.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Vladimir Putin uppskattas kontrollera 250 miljarder dollar som är undangömda utomlands.
Foto: TASS / MIKHAIL KLIMENTYEV/TASS/SIPA USA SIPA USA

Västvärlden borde göra som Aleksej Navalnyj i kampen mot den ryska regimen:

Följ pengarna!

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

En ishockeyrink under jord, en tunnel till havet, en privat teater och stora vinodlingar. Oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs Youtubefilm om president Vladimir Putins hemliga palats vid Svarta havet har slagit ner som en bomb i Ryssland.

I skrivande stund har den visats över 80 miljoner gånger och är säkerligen en delförklaring till att så många ryssar på lördagen gick ut för att demonstrera mot fängslandet av Navalnyj.

Filmen är en pedagogisk beskrivning av hur Putin och hans vänkrets har kunnat plundra Ryssland och dess statliga bolag på enorma summor pengar. Bara palatset beräknas ha kostat 11,3 miljarder svenska kronor.

Men brottsvinsterna har också hamnat i företag, fastigheter och bankkonton i västvärlden. Ryska intressen har uppskattningsvis tusen miljarder dollar i svarta pengar gömda utomlands. Det är mest i hela världen – både i absoluta tal och i relation till landets bnp. En fjärdedel av den summan tros kontrolleras av Putin och hans allierade. 

Nordiska banker i Baltikum har hjälpt till att tvätta många miljarder. Bara genom Swedbank har det gått misstänkta transaktioner värda över 3 000 miljarder kronor under åren 2007 till 2015, enligt en uppskattning i Birgitta Forsbergs bok ”Swedbank – penningtvätten och lögnerna”. Det skulle göra den svenska folkrörelsebanken till centrum för den hittills största kända misstänkta penningtvättshärvan i världen.

Det viktigaste vi kan göra för att stötta demokratin är att dra ut sladden till den ryska penningtvättmaskinen.

Korruptionen och penningtvätten förgiftar dock inte bara det ryska samhället. Den är även ett hot mot demokratier i väst.

Kreml förmår ryska oligarker att använda gömda pengar i USA för att uppnå ryska utrikespolitiska mål, varnade forskaren och Rysslandskännaren Anders Åslund i en rapport i november. Det handlar om sådant som industrispionage, mutor, stöd till extrema rörelser och ren desinformation.

Aleksej Navalnyj har också pekat ut de ryska pengarna som ett hot mot europeiska demokratier och uppmanat Europa att införa hårdare regler.

”Trots alla sanktioner är livet i väst fortfarande ganska behagligt för dessa människor. Ingenting kommer att förändras så länge den ryska eliten kan använda Europas infrastruktur,” sa han till Der Spiegel i oktober.

En del åtgärder har redan vidtagits. Hotet om skyhöga amerikanska böter har fått många banker att strama upp sin tillsyn och EU är på väg att rulla ut ett femte penningtvättsdirektiv.

Men kryphålen är fortfarande gigantiska. I både USA och Storbritannien tillåts anonyma skalbolag och i EU säljer många medlemsländer fortfarande medborgarskap till rika ryssar. 

Med Joe Biden i Vita huset finns en öppning för ett närmare samarbete med USA mot penningtvätt. Europeiska politiker borde ta den. 

Det är utmärkt att många västländer nu protesterar mot fängslandet av Aleksej Navalnyj. Men det viktigaste vi kan göra för att stötta demokratin både i Ryssland och på hemmaplan är att dra ut sladden till den ryska penningtvättmaskinen.