Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Putins lakejer finns både till höger och vänster

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AP TT NYHETSBYRÅN
På ytterkanterna möts högern och vänstern i sitt gillande av Putins Ryssland, skriver gästskribenten Patrik Oksanen.
Foto: - - / OKÄND

När höger- och vänsterextremism dras ut i sin förlängning så möts de två. Det är en gammal sanning som blivit aktuell, tack vare Ryssland. Och ingen illustrerar det just nu bättre än Jan Myrdal. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Den 90-årige Myrdal har varit en centralfigur i den kommunistiska vänstern i Sverige i årtionden. Medgrundare och hedersordförande för Folket i Bild / Kulturfront, med en bokutgivning som sträcker sig över sju decennier. 

Samtidigt har den demokratiska kompassen alltid varit trasig. Myrdal rättfärdigade folkmordet i Kambodja, ursäktade massakern på Himmelska Fridens torg och försvarade Stalins mordiska diktatur. 

Nu har diktaturernas försvarare Myrdal gjort gemensam sak med extremhögern genom att resa till Chisinau i sällskap med Nya Tider. 

Under 15-16 december anordnades en konferens där Moldaviens pro-ryske president Igor Dodon deltog tillsammans med extremhögerns ikoniske tänkare, den ryske nationalisten Aleksander Dugin. Dugin drömmer om en euroasiatisk union under Kremls spira. 

Bland gästerna fanns kommunister såväl som fascister, och representanter för grupperingar som ”Stalinister för Trump”. 

Väl hemkommen publicerade Nya Tider, i bästa vänstersekteristiska partipress-anda, hela Jan Myrdals anförande från den ”historiska konferensen”. 

Som ett eko från Molotov-Ribbentroppakten

Samarbetet mellan extremerna sker inte av en slump. 

Ryssland har i sina påverkanskampanjer varit skicklig på att föra samman de som på olika sätt att har ett horn i sidan på den västerländska demokratin. Detta har skett genom smicker, pengar, uppmärksamhet och logiken om min fiendes fiende. 

Första gången det blev övertydligt, åtminstone för mig, var i samband Rysslands angrepp på Ukraina. 

Först på Krim och sedan i Donetsk och Luhansk lyckades Ryssland få europaparlamentariker, från både vänsterpartiets partigrupp och extremhögern, på plats som ”valobservatörer”. Grekiska nystalinister gjorde gemensam sak med bland andra Alessandra Mussolini, barnbarn till den italienske fascistledaren Benito Mussolini. 

Ekot från Molotov-Ribbentroppakten mellan nazister och kommunister 1939 var övertydligt. 

I Sverige ser vi hur rysk propaganda är det rådande narrativet på den högra kanten från Kent Ekeroths (SD) Samhällsnytt och Nyheter Idag, som drivs av ett bolag som ägs av Medborgerlig Samlings partiledare ordförande Ilan Sadé, och sedan vidare hela vägen till nazisterna i NMR.

Samma sak gäller extremvänstern. Därtill kan vi lägga konspirationskretsar, vaccinskeptiker, chemtrails och elallergiker där ryska propagandamyter och berättelser är vanliga. 

Berättelsen om Svenska läkare mot mänskliga rättigheter

Ett exempel på att alla de här grupperna för ut samma typ av budskap är hur de gett spridning åt gruppen Svenska läkare för mänskliga rättigheter. 

Sällskapet leds av professor emeritus Marcello Ferrada de Noli, som var verksam i epidemiologi och internationell hälsa vid Högskolan i Gävle och Karolinska Institutet. Professorn har en bakgrund som marxist-leninistisk revolutionär i Chile, och börjar fyra decennier senare sitta i den ryska propagandakanalen RT och tycka till. 2015 grundar han läkargruppen, vars budskap får global spridning tack vare ryska UD och den syriska regimen. 

Först attackerade läkarsällskapet den syriska civilförsvarsgruppen Vita Hjälmarna och sedan påstod man att saringasattacken i april, som dödade 87 människor, inte var regimens verk utan oppositionens. Här har FN slagit fast att Assad-regimen var ansvarig. 

Och när DN skrev om läkarsällskapet så togs de i försvar av bland andra Fria Tider. Men det är inte så konstigt det heller. 

Sedan flera år tillbaka har ett par medlemmar från läkargruppens redaktionsråd funnits med som aktiva medlemmar i en rysk Facebook-propagandagrupp där även Fabian Fjälling (psedonymen ”Erik Johansson”) på Granskning Sverige, som är närstående Fria Tider, varit aktiv. 

Och det är genom samma grupp som ”Erik Johansson” hjälpt medlemmar i Kommunistiska partiet att genomföra ringningar till opinionsbildare och myndighetspersoner under en aktivistdag. Telefonsamtal som bland annat handlade om hot om atomkrig.

Stefan Lindgren välkomnades som talare av V och MP

I Fria Tiders spalter dyker en annan gammal kommunist upp. Det är Stefan Lindgren, en gång i tiden redaktör för Gnistan, organ för Kommunistiska Förbundet Marxist-Leninisterna som blev SKP, Sveriges Kommunistiska Parti. Han är också översättare, bland annat av ett par östspion-memoarer, och är aktiv i svensk-ryska vänskapsföreningen. 

Nu rör sig Lindgren mellan extremerna för att sprida budskapet som blivit ett signum för ryska påverkanskampanjer: Alla andra gör fel, Ryssland är oskyldigt och medier och institutioner i väst går inte att lita på.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet på Gotland hade inga betänkligheter att ha Lindgren som talare i Visby när man i september demonstrerade mot försvarsmaktsövningen Aurora.

Det är i den här kontexten som Jan Myrdals resa med Nya Tider till Moldavien före jul ska ses. Att väven mellan extremgrupper nu förtätas. 

Steget mellan extremhöger och vänstern är inte långt

Nya Tider har tydliga ryska kopplingar genom den profilerade skribenten Manuel Ochsenreiter från Tyskland, som också var med i Moldavien. Kopplingar som att hans kollega i tankesmedjan German Center for Eurasian studies sitter fängslad i Polen sedan 2016 misstänkt för att jobba för rysk underrättelsetjänst. 

Ochsenreiter har också medverkat i olika sammanhang med representanter för RISS, Ryska Institutet för Strategiska Studier. RISS kan beskrivas som utrikesunderrättelsetjänsten SVR:s ”PR-gren” och lyder under presidentadministrationen i Kreml. 

Och samma representanter från RISS som Ochsenreiter har haft att göra med med har även Agneta Norberg, ordförande i Sveriges Fredsråd, haft aktiviteter tillsammans med i Sverige och Finland. 

Norberg har i sin tur uppträtt på möte med riksdagsledamoten Stig Henriksson (V). 

Längre än så är inte steget mellan extremhöger, rysk underrättelsetjänst och parlamentarisk vänster i Sveriges riksdag. 

För Jan Myrdal, som har en förkärlek att hamna på diktatorernas sida, är armkroken med Putin och Nya Tider bara en logisk slutpunkt. Vi kommer att få ser fler manifestationer av extremer som möts under valåret 2018.


Patrik Oksanen är till vardags politisk redaktör på Hudiksvalls Tidning och skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor.

RÄTTELSE. I en tidigare version av artikeln sades att riksdagsledamoten Carl Schlyter uppträtt på ett möte med Anna Norberg, ordförande i Sveriges Fredsråd. Uppgiften hämtades från http://stoppaaurora.se/kalender/fredsmarsch/

Miljöpartiet meddelar genom pressekreteraren Björn Lindgren att Carl Schlyter hade tackat ja till att tala på det möte som nämns, som han trodde avsåg hela fredsrörelsen, men han ställde in sin medverkan när han såg att Agneta Norberg skulle tala och såg vad hon stod för.


Läs också: Låt inte Putin rösta i det svenska valet 2018 

0