Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Putins krigsbrott visar att Ukraina måste vinna

Förbjuden bomb. Rester av en detonerad klusterbomb har slagit ner i en åker utanför Kharkiv, Ukrainas näst största stad.
Foto: Bernat Armangue / TT NYHETSBYRÅN
Ett klassrum efter att en raket träffat Kharkivs veterinärakademi i måndags.
Foto: SERGEY KOZLOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Urskillningslöst bombardemang av lekplatser, sjukhus och matköer. Det är Putins vedervärdiga strategi för att knäcka Ukraina. Den får inte lyckas.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Klockan var ungefär fyra på eftermiddagen och lekplatsen på Myru-gatan i Kharkiv var full av barnfamiljer när Ivan Litvynyenko, 40, såg ett ljussken – som en blixt:
”Jag ryckte tag i min fyraåriga dotter, tryckte henne mot ett träd och kramade trädet, så att hon var i skydd mellan stammen och min kropp. När röken omkring oss lättade såg jag att människor låg på marken, däribland min fru, Oksana. När vår dotter såg sin mamma i en blodpöl sa hon: 'Vi går hem, mamma är död och de andra är också döda.' Hon var i chock, och det var jag också.” 

Efter attacken den 15:e april fördes Ivans fru till sjukhus där hon senare avled av sina skador, enligt Amnesty. Hon är bara ett av de civila dödsoffren för Rysslands barbariska användande av klusterbomber mot ukrainska städer.

Det handlar inte om några enstaka händelser – barbariet tycks vara den ryska strategin. 

Det blir slutsatsen i en granskning från New York Times, vars fotografer på plats i Ukraina har sammanställt en databas med 1 000 bilder på odetonerad ammunition, vapenrester och vapen. Minst 210 av vapnen som tidningen har identifierat är förbjudna i internationella konventioner, i många fall klusterbomber.

Fynden får stöd av att även Amnesty och Bellingcat har kunnat visa att Putins trupper använder urskillningslöst våld och klusterbomber mot civila mål som sjukhus, skolor och bostadshus.

Att använda klusterbomber mot tätbefolkade städer är ett krigsbrott i sig – eftersom krigets lagar förbjuder urskillningslösa attacker mot civila.

Klustervapen är effektiva mot pansar – och mot mjuka mål, det vill säga människor. Oftast består de av många mindre sprängladdningar som var och en skickar ut metallbitar eller vingformade stålblad som gör köttfärs av de människor och djur som råkar vara i närheten. 

Klusterammunition är förbjuden i en internationell konvention – som varken Ryssland eller Ukraina skrivit under – både för att splitter sprids över en stor yta utan precision och för att odetonerade laddningar kan ligga kvar och riskerar att skada civila i åratal efteråt. 

Att använda klusterbomber mot tätbefolkade städer är ett krigsbrott i sig – eftersom krigets lagar förbjuder urskillningslösa attacker mot civila.

Det borde inte förvåna någon att Putin är beredd att begå fruktansvärda övergrepp mot den ukrainska befolkningen. Ryska trupper har varit lika bestialiska i Syrien och Tjetjenien. 

Att Ryssland vill bomba ukrainska städer till grus, oavsett hur många män, kvinnor och barn som lemlästas och dödas på vägen, är däremot ett skäl till att Europa inte får vackla i stödet till Ukraina. 

Att tala om landavträdelser är lätt – när man själv sitter långt från marken som ska avträdas. När det inte är ens egen familj som riskerar att bussas till filtrationsläger för att förhöras, kläs av och sedan bortföras – i vissa fall så långt som till Sibirien – och pressas att ge upp sitt medborgarskap och sitt språk.

Stoppa Putins vidriga krigsbrott – fortsätt att skicka vapen och pengar till Ukraina.