Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Putin vinner och förlorar

STORSEGER I VALET. Putin poserade som en stor segrare i går. Det var ett fånigt skådespel. Den verkliga kampen har bara börjat och den är det inte alls säkert att Putin vinner. Foto: Ria Novosti

Det är inte svårt att vinna en tävling som ensam deltagare. Så Vladimir Putin har ingen anledning att känna stolthet över gårdagens storseger, som för honom tillbaka till det presidentskap han de senaste fyra åren lånat ut till Dmitrij Medvedev. Rapporter om valfusk kom in från flera håll i landet, men Putin hade vunnit även utan oegentligheter. Hans motstånd var fiktivt. Det fanns inget hot från den sorgliga, och till stor del Kreml-trogna skaran som utmanade honom.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Att Putin ändå, för första gången, valde att bedriva en riktig valkampanj berodde på ett annat hot, som än så länge ligger utanför partipolitiken. Allt sedan hans parti fuskade sig till en storseger i parlamentsvalet i december har protesterna mot Putin vuxit. När över 100 000 ryssar i början av februari samlades i iskylan för att protestera var det uppenbart att de gamla tiderna var förbi. Putins genomkorrupta styre har, till slut, närt en bred oppositionell rörelse och kampen har bara börjat. Allt fler ryssar nöjer sig inte längre med den relativa stabilitet som varit Putins trumfkort. De vill ha ett samhälle där de slipper muta sig till grundläggande samhällsservice, där även eliten omfattas av lagen, och där det inte är samma gråmulna dag hela veckan.

 

Putin har svarat genom att döma ut motståndet som fjärrstyrt av utländska intressen. Detta har knappast lindrat något missnöje. Protesterna kommer att fortsätta så länge Kreml förblir ett rövarnäste där eliterna, under Putins gudfaderskap, berikar varandra på folkets bekostnad.

Proteströrelsen har ännu varken några direkta företrädare eller någon gemensam agenda, men tids nog kommer den rimligen att ge sig in i politiken. Putin ändrade grundlagen för att, efter ännu ett val, kunna sitta kvar som president till 2024. Men han lär bli tvungen att anpassa sig efter förändringens vindar och det finns två vägar att gå. Antingen slår han nu ner på motståndet, och förvandlar det pseudodemokratiska Ryssland till en mer regelrätt diktatur. Eller så börjar han reformera landet. Svårigheten med den senare strategin är att det är korruptionen som håller hans styre samman. Om Putin skulle låta rättvisan ha sin gång i Ryssland skulle han underminera sin egen maktbas.

 

Rysslands framtid är extremt oviss. Inga propagandanummer i världen kan återskapa Putins forna kontroll. På internet finns informationen som Kreml-trogna medier undanhåller. En växande, välutbildad medelklass jämför sin livssituation med européers, snarare än med hur man förr hade det i Ryssland. Människors längtan efter frihet och rättvisa är ett smittsamt virus som i längden har visat sig vara omöjligt att stoppa. Putin poserade som en stor segrare i ett tårfyllt tal till sina anhängare utanför Kreml i går. Det var ett fånigt skådespel. Den verkliga kampen har bara börjat och den är det inte alls säkert att Putin vinner.

 


 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!