Naiva. Fi motsätter sig försvarsövningen Aurora 17. Gudrun Schyman har bland annat sagt att det bara är patriarkalt att svara militär om ryska u-båtar gör intrång i Sverige. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGNaiva. Fi motsätter sig försvarsövningen Aurora 17. Gudrun Schyman har bland annat sagt att det bara är patriarkalt att svara militär om ryska u-båtar gör intrång i Sverige. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Naiva. Fi motsätter sig försvarsövningen Aurora 17. Gudrun Schyman har bland annat sagt att det bara är patriarkalt att svara militär om ryska u-båtar gör intrång i Sverige. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Svenska korvetten K11 HMS Stockholm på u-båtsjakt 2014. Ett symptom på det spända läget i Östersjön under senare år. Foto: EMIL NORDINSvenska korvetten K11 HMS Stockholm på u-båtsjakt 2014. Ett symptom på det spända läget i Östersjön under senare år. Foto: EMIL NORDIN
Svenska korvetten K11 HMS Stockholm på u-båtsjakt 2014. Ett symptom på det spända läget i Östersjön under senare år. Foto: EMIL NORDIN

Putin måste älska den svenska fredsrörelsen

Publicerad

Hävdar man att Nato är ett större hot än Ryssland får man räkna med att kallas naiv.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är tur att entusiasterna i Sveriges vänsterlutande fredsrörelse inte lallar runt med vapen. Skulle de råka få ett vapen i hand kan man nämligen utgå ifrån att de skulle skjuta sig i foten. När detta var avklarat skulle de oundvikligen skjuta sig i fot nummer två. 

De enda dojor i vårt närområde som skulle gå helt säkra vore väl Vladimir Putins. Ryssland är i hög grad dessa fredsvänners blinda fläck.

I september genomförs försvarsövningen Aurora 17 i Sverige. Det är den största övningen på 20 år. Landets samtliga stridskrafter, Hemvärnet och ett 40-tal myndigheter kommer att delta. 

Syftet är att stärka totalförsvarsförmågan så att vi bättre kan möta ett angrepp. I samma syfte kommer en rad andra länder att delta: Danmark, Finland, Norge, Estland, Litauen, Frankrike och USA.

Övningen har stött på motstånd från "Nätverket stoppaurora17 nu", där bland annat Feministiskt initiativ, Vänsterpartiet och Ung Vänster, fredsnätverket Ofog, Sveriges Kommunistiska Parti och Palestinska riksförbundet ingår.

Försvarsövning kallas för "maktdemonstration"

I en typisk debattartikel i Göteborgs-Posten skriver representanter att Aurora 17 är "en maktdemonstration mot Ryssland" som utförs av "krigsalliansen Nato". De motsätter sig att Sverige på detta sätt "väljer sida" och påtalar att det inte finns några formella garantier för att USA inte medför kärnvapen till Göteborgs hamn. 

Det faktum att Ryssland exempelvis flyttar kärnvapenbestyckade fartyg till Östersjön - passerandes Göteborgs hamn - i juli nämner de icke. Detta trots att tilltagande ryskt vapenskrammel i Östersjöområdet är ett grundläggande skäl till att Sverige vässar sin försvarsförmåga, sluter värdlandsavtal och samövar med andra länder. 

Nyligen konstaterade Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, att Ryssland moderniserar och producerar nya taktiska kärnvapen, eller slagfältskärnvapen. Dessa lättare kärnvapen är i ett avseende betydligt farligare än katastrofala "Hiroshimabomber": tröskeln för att använda dem kan paradoxalt nog vara lägre eftersom de inte ofrånkomligen leder till ett fullskaligt globalt kärnvapenkrig. 

Ryssland simulerar kärnvapenattackerr

När Ryssland militärövar, avslutar man numera med att sätta in simulerade kärnvapenattacker. Vladimir Putin sticker på intet sätt under stol med att han kan tänka sig att använda kärnvapen. 2015 hotades Danmark med kärnvapenmissiler i det fall landet skulle ansluta sig till ett USA-styrt missilförsvar. 

Nätverkarna mot Aurora 17 blir mycket förolämpade när de anklagas för att vara naiva eller för att gå Rysslands ärenden. Men det är helt legitima anklagelser så länge de enögt definierar Nato och amerikanska kärnvapen som ett hot mot världsfreden, samtidigt som Ryssland - med bland annat annekteringen av Krim på sitt cv - kommer undan.

Gemene svensk är för klok och påläst för att köpa denna vrånga omvärldsanalys, tack och lov. För med fredsälskare som dessa behöver krigsgudarna inga vänner.  

 

Läs även:

Javisst ska vi öva med Trumps trupper 

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag