Muammar Khadaffi faller, tack vare Vladimir Putin. Foto: All over press och AP
Muammar Khadaffi faller, tack vare Vladimir Putin.  Foto: All over press och AP

Putin fixade Tripoli

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Orsaken till diktaturens fall i Tripoli måste sökas i Moskva. När glädjescenerna spelas upp i Libyens huvudstad är det värt att påminna om bakgrunden: Det är tack vare Vladimir Putin som Muammar Khadaffis 42-åriga styre har förpassats till historien.
I skrivande stund pågår fort­farande jakten på Khadaffi. Förhoppningsvis slutar hans flykt i Inter­natio­nella brottmålsdomstolen i Haag.

Men hur det hela hade slutat utan Natos bombningar och informationsstöd till den väpnade oppositionen vet vi inte. Kanske hade Khadaffi lyckats skapa det blodbad han utlovade i Benghazi. Det står i alla fall klart att tusentals flyg­räder och flygförbudszonen spelat en avgörande roll för rebellernas seger.
Om inte Ryssland hade valt att avstå från att lägga sitt veto i säkerhetsrådet så hade FN-­resolution 1973 aldrig blivit verklighet. Och utan FN-mandatet hade det varit politiskt omöjligt för Nato att bomba.

Varför avstod då Putin? Kanske för att han inte ville placeras vid den internationella skampålen om Khadaffi hade tillåtits fortsätta mörda fritt. En annan förklaring är en positionsförflyttning mot väst i den ryska utrikespolitiken och en ambition att förbättra relationerna med USA.
Man skulle kunna hävda att rebellernas seger också är en seger för det så stukade FN. Må så vara, men det går inte att blunda för lotterikaraktären i säkerhetsrådet. Varför ett FN-ingripande i Libyen, men inte i Syrien? Bashad Al-assad har visat sig vara minst lika kompetent i den vidriga konsten att kunna mörda sitt eget folk.
Det finns fler aktuella paralleller mellan Ryssland och Libyen. Förutom att båda länderna är starkt beroende av sina oljeintäkter.

Vi påminns dessa dagar om att det är 20 år sedan Sovjetdikaturens sammanbrott och Ryssland har haft svårt att bygga upp en fungerande demokrati och rättsstat. Putin är allt annat än en demokratisk förebild.
Libyen saknar också ett demokratiskt arv och det kommer att ta tid att bygga de institutioner som krävs för att de som nu störtat en diktator också ska få leva i en demokrati värd namnet.
Det saknas inte heller pessimism i kommentarerna om vad som nu kan tänkas ske i landet. Det framhålls att rebellerna är splittrade in­bördes, att klanstyret försvårar demokratiseringen och att Libyen riskerar att splittras i en västlig och östlig del. De värsta undergångsprofetierna handlar om en somalisk situation av konstant inbördeskrig.

Men utvecklingen är inte ödesbestämd. Världssamfundet och FN har stora möjligheter och ett ansvar att bidra till att stabilisera Libyen i det maktvakuum som nu uppstår. Sverige ska inte enbart bidra med ytterligare humanitär hjälp utan måste också vara beredd att skicka trupp under FN- eller EU-flagg.
Om detta borde det inte finnas något att tvista om för regeringen och Socialdemokraterna. Håkan Juholt måste ha lärt sig av sitt tidigare haveri i Libyenfrågan. Partiets utrikespolitiske talesman Urban Ahlin säger i alla fall diplomatiskt att S inte utesluter fortsatt militär verksamhet i Libyen.
Men politisk fred i Sverige är en bisak. Det är fred och frihet i Libyen som räknas.
Kvällspostens ledarredaktion

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag