Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Protesterna visar att Putin inte är oåtkomlig

Ryssland är ett rövarsamhälle utan riktig ekonomisk bas där majoriteten av provinserna går på knäna. Vem vill bo i en sådan?Foto: IGOR VOLKOV / AP TT NYHETSBYRÅN
någon supermakt är Ryssland inte, oavsett vad Putin vill och Donald Trump tror.Foto: ALEXEI NIKOLSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Ryssland skakas av de största protesterna sedan 1990-talet. Undra på det.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

På papperet är Ryssland en federation, men i praktiken styr Kreml landets närmare 100 regioner genom handplockade lakejer. 

För två år sedan skåpades en av dem oväntat ut av oppositionen i valet i Chabarovsk-provinsen vid Stilla havet, 850 mil från Moskva. 

Regimmedier mobiliserades för att så tvivel och klanka. Det funkade inte, så i juli haffades guvernören Sergej Furgal, anklagad för att ha begått ett 15 år gammalt mord. 

Protester bröt ut och har vuxit till de största och längsta sedan Putin tog makten för 20 år sedan.

Kritikerna vänder sig främst mot att en folkvald politiker hux flux förs bort till Moskva på lösa grunder, men demonstrationerna speglar också ett pysande missnöje med Kreml och livet i provinserna i stort. 

Sådant är lättare att hålla i styr när allt tuffar på rätt bra, men det gör det inte i Ryssland och har egentligen inte gjort på länge.

Ekonomin har i princip krisat kroniskt sedan 2014. Det beror delvis på sanktionerna efter Krim-annekteringen men mest på fallande priser på olja, som ryssarna lever på att exportera. 

När de intäkterna sinar, blottläggs ekonomins skruttiga understrukturer: Reallönerna sjunker, två tredjedelar av befolkningen har inga besparingar och rubeln är så svag att flygplatsbutikerna tar betalt i dollar. 

Ryssland är som en skadeskjuten björn, farlig just för att det går utför.

Coronan har gjort allt värre. Den har drabbat Ryssland ungefär lika hårt som Belgien eller Danmark beroende på om man mäter fall eller dödsfall, men statistiken är osäker. 

Panelisterna i tv skyller på USA och Bill Gates (han ska ha spritt viruset för att kränga vaccin) men för de flesta ryssar gör det varken från eller till. Coronakrisen slår extra hårt eftersom det inte finns några marginaler. 

Det märks på opinionssiffrorna. Putins – 59 procent – är fortfarande höga, men de lägsta på 20 år och regeringspartiet Enade Rysslands stöd har rasat från 60 procent till under 35.  

Man kan invända att det inte gör Ryssland till ett mindre hot mot andra, tvärtom. Kreml är lite som en skadeskjuten björn, farlig just för att det går utför. 

Visst, Putin kan mycket väl sitta kvar tills han dör, militärt rustar Moskva oförtrutet och påverkansoperationerna i andra länder kommer sannolikt bli fler och mer avancerade. 

Inget annat land har fler kärnvapen, inte ens USA. 

Men någon supermakt är Ryssland inte, oavsett vad Putin vill och Donald Trump tror. 

Sverige, Norge och Danmark har en större gemensam ekonomi, medellivslängden för ryska män är 67 (lägre än i Irak och Venezuela) och befolkningen minskar med en kvarts miljon per år.

Ryssland är en kleptokrati utan riktig ekonomisk bas där majoriteten av provinserna går på knäna. 

Vem vill bo i en sådan? 

Fråga folket i Chabarovsk.