Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Problemet är regeringen – inte Morgan Johansson

Risken med att peta Morgan Johansson är att politiken inte förändras men att en helt ny minister tvingas läsa in sig på ämnet.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Polisen visade stor närvaro på måndagen när gravljus och blommor lades ut vid mordplatsen för 15-åringen som sköts ihjäl vid Möllevången i MalmöFoto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Det är rätt att utkräva politiskt ansvar för den våldsvåg som Sverige nu plågas av.

Men det är svårt att se vad som skulle bli bättre av att just justitieministern får gå.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Helgens skjutning på Möllevångstorget i Malmö blev snabbt storpolitik. Sverigedemokraterna tänker begära misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson, S, med motiveringen att han bär ansvaret för den misslyckade kriminalpolitiken.

Partiet fick snabbt stöd av Moderaterna och Kristdemokraterna som också lovar att försöka fälla Johansson.

Den våldsvåg som nu plågar Sverige är exceptionell. På några få år har skjutningar gått från ett randfenomen till att bli närmast vardag. På ännu kortare tid har svenskarna fått vänja sig vid sprängdåd mot gym, frisörsalonger och restauranger.

Misstroendeförklaring mot Morgan Johansson

I många andra länder hade nog en justitieminister med ett så dystert facit tvingats avgå för länge sedan. En orsak till att det inte har skett i Sverige är förmodligen att vi har ett förbud mot ministerstyre - vilket gör regeringens ansvar mer otydligt.

Men en annan orsak är troligen den märkligt fatalistiska syn som många verkar ha på samhällsutvecklingen. Våldsvågen betraktas mindre som en följd av misslyckad politik och mer som ett lågtryck som oturligt nog råkat parkera över Sverige.

Det märks på reaktionerna på misstroendeförklaringen. Ovärdigt, kommenterade Anders Lindberg på Aftonbladets S-märkta ledarsida - som vore det något slags etikettsbrott att använda de möjligheter till ansvarsutkrävande som grundlagen ger riksdagen.

Men det är klart att det allt grövre våld som nu präglar våra städer är en följd av decennier av politiska missgrepp. Varför skulle våldsutvecklingen i Sverige annars skilja sig så kraftigt åt från den i våra grannländer?

Till stor del handlar det om följderna av en migrations- och integrationspolitik som inte har varit ansvarsfull. Lägg därtill att poliskåren inte har fått växa i takt med befolkningsutvecklingen och inte heller fått rätt verktyg för att bekämpa gängen. För det bär både blåa och röda regeringar skuld.

Januarigänget prioriterar inte brottsligheten

Med det sagt är det svårt att se att det skulle komma något gott av att tvinga ut just Morgan Johansson från regeringskansliet. Problemet är inte justitieministern utan den regering han sitter i.

Stefan Löfven talar om att knäcka gängbrottsligheten och lyfter fram att polisen nu ska få rätt till hemlig dataavläsning. Men det är snart fyra år sedan det löftet först gavs och det är bara ett av flera exempel på hur Miljöpartiet tillåts stoppa och fördröja nödvändiga reformer. 

Det räcker tyvärr med att läsa Januaripartiernas första budget för att inse att inte heller Centerpartiet och Liberalerna prioriterar kampen mot den organiserade brottsligheten.

Risken med att peta Morgan Johansson är att inget av detta förändras - samtidigt som en helt ny minister tvingas läsa in sig på ämnet.

Forskaren Hans Brun förklarar hur samhället hotas av de kriminella gängen. Intervjuare: Linda Jerneck.