September 2015: Ygeman i flyktingtält. Foto: Christian Örnberg
September 2015: Ygeman i flyktingtält.  Foto: Christian Örnberg

Priset för en oansvarig svensk flyktingpolitik

Publicerad

Svenskarna drastiskt minskade vilja att ta emot flyktingar påminner om vikten av en långsiktig flyktingpolitik.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

LIBERAL. För exakt ett år sedan, mitt under flyktingkrisen, tyckte 31 procent av svenskarna att Sverige borde ta emot fler flyktingar. Den siffran har nu sjunkit till 13 procent.

För ett år sedan ansåg 34 procent, tvärtom, att Sverige borde ta emot färre flyktingar. Den åsikten omfattar i dag hela 60 procent av folket, allt enligt Aftonbladet/Inizios mätning.

Flyktingopinionen har visat sig vara lättrörlig förr, men den har helt uppenbart svängt på ett år. Skälet är förstås den historiska flyktingströmmen till Sverige under andra halvan av 2015 och landets svårigheter att hantera dess följder.

Att Sverige hastigt närmade sig systemkris i höstas kunde många vanliga svenskar inte förutse. De litade på att politiker, som har till uppgift att se helheten och värna allmänintresset, visste vad de höll på med.

Det gjorde de inte. Politiker från höger till vänster blundade för tecknen på att Sveriges migrations- och integrationspolitik inte var hållbar - och tecknen var tydliga långt före hösten 2015.

"Ignorerar det uppenbara förutsättningarna"

De ignorerade också det uppenbara i att bostäder, jobb, skola, SFI-undervisning, HVB-hem, familjehem, sjukvård och så vidare inte kan skalas upp hur snabbt som helst i ett folkglest litet land.

Enligt Inizios mätning har detta haveri satt rejäla spår. I fjol hade 48 procent av svenskarna lågt förtroende för regeringens sätt att hantera flyktingsituationen. Nu är siffran uppe i 65 procent. Detta trots att migrationspolitiken alltså har lagts om och politiker skrynklar pannorna ansvarstyngt ikapp.

"Tillit till staten är guld värd"

Denna sviktande folkliga tilltro borde oroa fler än vänner av regeringen Löfven. Tillit till staten är guld värd. Det får samhällshjulen att snurra mer effektivt. Och svenskars traditionellt generösa syn på invandring har tveklöst ett samband med känslan av att landet fungerar väl och styrs kompetent. Då finns det utrymme för solidaritet. Det finns resurser.

Om tilliten och tryggheten bland folk eroderar, riskerar öppenheten att gå samma väg. I värsta fall kan det partipolitiska landskapet förändras helt när högerpopulister erbjuder "enkla" lösningar.

En ny påminnelse om detta kommer från Tyskland, där högerpopulistiska AFD fick 21,8 procent i ett delstatsval i helgen och blev större än Angela Merkels kristdemokrater.

"Har politikerna lärt sig en läxa?"

Frågan är om Sveriges politiker har lärt sig läxan. Den lyder så här:

Flyktingpolitiken måste vara hållbar - även på fem, tio års sikt. Är vi inte beredda att vara första destination i alla lägen, kan inte Sveriges flyktingpolicy skilja sig radikalt från andra länders. Och om integrationen inte hinner med migrationen, skapas enklaver. Vilket kan leda till att människor som flyr hit, från förtryck och förföljelse, finner att samma strukturer har vuxit upp här.

En återgång till den gamla flyktingpolitiken är inte möjlig inom överskådlig tid. Det måste politikerna inse och förklara ärligt.

 

Läs också:

Hur kunde så många ha fel om asylkrisen?

Hans Rosling slirar om flyktingkrisen

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag