Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pressa ner smittan så att Sverige blir rumsrent igen

Det är inte bra för ekonomin om andra länder vänder oss ryggen. Oavsett om deras syn på oss är orättvis eller inte.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi, vill testa, isolera och smittspåra.
Foto: Mikael Wallerstedt / Mikael Wallerstedt
Corona. Hotar att bli en trogen följeslagare.
Foto: FUSHION MEDICAL ANIMATION / STELLA PICTURES/DDP

Sverige har fortsatt stor smittspridning och omvärlden är förfärad. Vi måste testa även de lindrigt sjuka, trycka tillbaka smittan och bli mer som andra.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Coronakurvorna har gått åt rätt håll i Sverige i några veckor. Inläggningarna på intensivvårdsavdelningar har minskat kraftigt, antalet dödsfall går ner. Överdödligheten sjunker. 

Dock ökade sjukhusinläggningarna från måndag till tisdag. Det är en varningssignal, konstaterade Socialstyrelsen under tisdagens myndighetsgemensamma presskonferens.

Det är även en påminnelse om landets prekära läge. Smittfallen har minskat, men inte lika mycket som i andra hårt drabbade länder. 

Desto större skäl att hörsamma uppmaningen från Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi, i måndagens Aktuellt: Lägg i en växel till för att pressa ner smittan. Låt alla, även dem med lindriga symptom, testa sig. Isolera de smittade och smittspåra. Klipp av smittkedjorna. 

Den rätta tiden är nu.

Fler läkare och sköterskor kan få sin semester inom rimlig tid och den växande vårdskulden kan betas av snabbare.

Sol och värme gör människor obotligt sociala; det visar scener både i Sverige och i andra västländer. Och många orkar inte riktigt vara rädda för corona längre. 

Dessa faktorer kan öka människors benägenhet att blunda för vaga coronasymptom - lite ont i halsen, lite varm om pannan - och fortsätta som vanligt. Om det i ett sådant läge är enkelt att testa sig, borde en del sådana fall kunna fångas upp. 

Ett annat skäl att pressa ner smittan är att hjälpa sjukvården. Sverige har lyckats med att ”platta till kurvan”, men trycket är fortfarande hårt på många håll. 

Svensk sjukvård var ansträngd redan före epidemin. Om antalet smittade kan tryckas ner sparar vi på knappa resurser. Fler läkare och sköterskor kan få sin semester inom rimlig tid och den växande vårdskulden kan betas av snabbare.

Målet att inkludera kategorin ”gemene man med lätta symptom” behöver läggas in i strategin.

Tove Fall hade ett annat argument som borde få Stefan Löfvens öron att flaxa uppmärksamt: Sverige måste komma i takt med andra länder. 

För tillfället är vi illa sedda. Skräckbilden av ett partyland som låter smittan välla fram och sorglöst offrar åldringars liv, har spritts vida omkring. Det gör detsamma hur orättvis den är. När våra grannländer inte vill veta av oss och Cypern drar igen dörren, har vi ett problem. Om Sverige stämplas som paria kommer vår ekonomi att ta skada. Det har vi inte råd med.

Dessvärre har regionerna oerhört svårt att få upp testvolymerna. Och så länge bristen består måste man självklart prioritera svårt sjuka och sköra, vårdpersonal och dem som jobbar inom andra samhällsviktiga verksamheter. Men målet att inkludera kategorin ”gemene man med lätta symptom” behöver läggas in i strategin.

Exakt hur smittsamt det nya coronaviruset är, och hur det står till med immuniteten, vet ingen säkert. Flockimmunitet vore förstås en stor lättnad. Men tills vi vet bättre besked måste målet vara att pressa tillbaka smittspridningen.

Sverige måste byta strategi.