Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Porta vaccinvägrares barn från förskolan

Sätta p för förskola kan fungera som påtrycksmedel mot anti-vaxxer-föräldrar - och värna de förskolebarn som inte kan vaccineras av hälsoskäl.
Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTER WAHLGREN

Mässlingsfallen ökar i Europa. I Stockholm upptäcktes ett fall i lördags. Det dödliga vaccinmotståndet måste brytas. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Var du på akuten på S:t Göran i lördags kväll? Och i så fall, är du vaccinerad mot mässling?

S:t Görans sjukhus har ägnat sig åt smittspårning, skrev Aftonbladet i måndags. Man har ringt upp människor som befann sig på akuten i lördags. Skälet är att en av de inkomna patienterna visade sig ha mässling. 

Om det hade handlat om influensa skulle det förstås inte ha skett någon smittspårning. Mässling är inte är en vardaglig smitta bland andra. Den är mycket allvarlig. Följdsjukdomar som öron-, bihåle- och lunginflammation är vanliga. I värsta fall kan mässling leda till hjärninflammation, med tragiska konsekvenser som permanenta hjärnskador eller döden. 

Vandringssägner om vaccin

Ändå finns det, häpnadsväckande nog, föräldrar som vägrar att låta sina barn vaccineras. Det är inget nytt fenomen. På 60-talet gick det rykten om att trippelvaccinering ledde till ”efterblivenhet”. Numera spelar ofta autism rollen som djävulen i de vandringssägner som mammor delar med varandra - för det är vad de är, och har gång på gång motbevisats.

Andra föräldrar menar att det är nyttigt och ”naturligt” för barn att härdas av barnsjukdomar. Det är ungefär lika stolligt som att vägra sitt barn en operation med argumentet att kirurgi är onaturligt.

Irrationell motvilja mot vaccinationer borde vara på utdöende i dagens kunskapssamhälle, tycker man. Dessvärre finns det motkrafter. På internet kan vaccinationsskeptiker hitta varandra och kvacksalvare lätt utveckla egna ”hälsosajter” som underminerar tilliten till vaccin. 

Dessutom har främmande makt - läs Ryssland - intresse av att infiltrera och jaga upp subkulturer som anti-vaxxers. Det är en del i en bred kampanj för att destabilisera och underminera tron på vetenskap och sanning i väst. 

Vaccinering mot mässling är inte en privatsak

Mässlingsvaccinering är frivilligt, men det är ingen privatsak. Ju lägre vaccinationstäckningen är desto större är risken att ett utbrott sprider sig. Och varje gång en mässlingssjuk hostar på Ica eller på bussen kan någon i en riskgrupp smittas - kanske ett spädbarn eller en människa som inte får vaccinera sig på grund av någon underliggande sjukdom. 

Mässlingsutbrott har drabbat en uppsjö av europeiska länder på senare år - inklusive Sverige. Från december 2017 till november 2018 orsakade sjukdomen minst 35 dödsfall i Europa, enligt myndigheten European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC)

I hårt drabbade Italien har man gjort vaccination obligatorisk. I Sverige sade riksdagen nej till en motion med det förslaget så sent som 2017. Desto viktigare att myndigheter ser till att sprida saklig information om vaccinering - med fokus på grupper där motståndet är störst, som bland somalier i Järva och antroposofer i Järna.

Dessutom bör sanktioner införas. En möjlighet är att faktiskt porta ovaccinerade barn från förskolan. Det kan fungera som påtryckning på föräldrarna - och det gör att föräldrar till barn, som inte kan vaccineras, slipper frukta en farlig och absolut onödig mässlingssmitta i sandlådan. 


Läs också:

Vaccinvägrarnas myter om mässlingen är dödliga