Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Porta flygkaparen Lukasjenka från EU

Diktatorn tvingade ner Ryanair-planet – resenärer: ”Vi är trötta”
Belarus president, Aleksandr Lukasjenka, beordrade kapningen av flygplanet.
Foto: TASS / VALERY SHARIFULIN/TASS/SIPA USA SIPA USA
Roman Pratasevich vid en demonstration 2012. Nu har den oppositionelle journalisten gripits av belarusiska myndigheter – efter att president Lukasjenka tvingade ett Ryanair-plan att nödlanda i Minsk.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Ryanair-planet från Aten till Vilnius tvingades ner i Minsk av belarusiskt stridsflyg.
Foto: MINDAUGAS KULBIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Oppositionen demonstrerade mot resultatet i presidentvalet i augusti 2020, ett val som präglades av valfusk. President Lukasjenka sade sig ha vunnit med 80 procent av rösterna.
Foto: YAUHEN YERCHAK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

KGB-agenter och stridsflyg har tvingat ett Ryanair-plan att landa i Minsk för att kunna gripa en regimkritisk journalist. Flygkapningen måste få kännbara konsekvenser.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Några minuter innan Ryanairs plan från Aten till Vilnius nådde litauiskt luftrum under söndagskvällen tvingades det att nödlanda i Minsk. Med ett bombhot som förevändning hade president Lukasjenka beordrat stridsflyg av typen MIG-29 att eskortera planet med 170 passagerare – men någon bomb fanns inte ombord. 

Det gjorde däremot den regimkritiske journalisten Roman Pratasevich, som driver en oberoende nyhetskanal på appen Telegram med 1,5 miljoner följare.  Han greps och riskerar ett långt fängelsestraff, anklagad för att ha uppviglat till protester efter förra årets riggade presidentval. 

Att en skurkstat tvingar ner ett europeiskt plan som flyger mellan två EU-länder, och därmed riskerar hundratals civilas säkerhet, är fullkomligt oacceptabelt. Det har utrikesminister Ann Linde (S) helt rätt i. 

Därför är det av yttersta vikt att EU snabbt lägger tyngd bakom fördömandena. Att en stat kapar passagerarplan – som vilken terroristgrupp som helst – måste få kännbara konsekvenser. Annars riskerar situationen för oppositionella i Belarus och andra diktaturer att förvärras. Och hela det regelbaserade systemet för luftfarten urholkas. 

Att flygplan kan flyga över andra länder utan att riskera att skjutas ned eller kapas är en allmänning värd att skydda. Betänk alternativet: Att mindre nogräknade regimer som vill komma åt oppositionella – exempelvis Ryssland, Kina, Saudiarabien eller Turkiet, länder som alla har en historia av just sådana förföljelser – får en ny praxis att följa. Det är bara att plocka ner flygplan, om regimkritiker dristar sig till att flyga över det egna, eller allierades, luftrum. I förlängningen skulle det kunna drabba inte bara oppositionella i exil – utan också forskare och andra utländska medborgare som misshagat någon lättkränkt president.

Ingen går säker om luften inte längre är fri.

EU-ledarna ska diskutera flygkapningen på måndagskvällens rådsmötesmiddag. Kommissionen hade redan förberett nya ekonomiska sanktioner mot Lukasjenka och hans hejdukar, som svar på tortyr och förföljelse av oppositionen efter det belarusiska valet. Sanktionerna måste skärpas efter söndagens händelser – och de får inte dras i långbänk.

När man uppfostrar en hund måste tillsägelsen vara omedelbar för att få effekt. Samma princip gäller diktaturens kreatur.

EU bör snarast omdirigera alla överflygningar för att undvika det belarusiska luftrummet, ställa in alla flyg till och från Belarus, samt förbjuda det belarusiska flygbolaget Belavia från att landa på europeiska flygplatser.

Först när Roman Pratasevich och hans sällskap har släppts kan det komma på fråga att lätta på sanktionerna och välkomna belarusiska plan på europeiska flygplatser igen. 


Experten: ”Ödesdigra konsekvenser för Protasevitj”

Martin Uggla, ordförande för Östgruppen: ”Får konsekvenser för demokratirörelsen”