Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Porta busarna från baden och biblioteken också

Justitieministern. Morgan Johansson velar ännu i frågan om tillträdesförbud också bör kunna utfärdas för bibliotek och badhus. Slå till.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bibliotek. Mellan 2010 och 2018 ökade befolkningen i Sverige med 900 000 personer. Samtidigt sjönk bibliotekslånen från 80 till 68 miljoner.Foto: shutterstock

Tillträdesförbud i butik räcker inte. Regeringen bör följa riksdagens vilja och ge möjlighet att porta busar från bibliotek och bad också.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Justitieminister Morgan Johansson (S) deklarerade på lillejulafton att regeringen kommer att lägga ett lagförslag som gör det möjligt för butiksägare att porta kriminella kunder. Beskedet kom som en efterlängtad julklapp till affärsidkare och inte minst handelsanställda.

”Vi kan inte ha en situation där kriminella betraktar butiken i området som sitt eget skafferi. Det måste vi kunna sätta stopp för och för att kunna göra det behöver vi skarpare medel”, sa Johansson.

Ulf Kristerssons hot gick hem 

Helt rätt. Men varför först nu? Sannolikt för att moderatledaren Ulf Kristersson har förklarat att riksdagsmajoriteten själv får skriva lagstiftningen om tillträdesförbud om inte regeringen gör det.  Det finns en stabil majoritet för att butiksägare ska kunna gå till åklagare och begära rätt att porta individer som kan väntas begå brott

I mars 2017 enades allianspartierna och Sverigedemokraterna i riksdagen om att kräva att regeringen utreder möjligheten att införa tillträdesförbud i butiker och badhus. Senare har de även lagt till biblioteken.

Åklagarmyndigheten emot, Polisen för förbudet

Regeringen tövade. Först i januari 2018 tillsattes en utredning, som var klar ett år senare. Utredaren underströk att hon var emot lagstiftning om tillträdesförbud, men la ändå ett förslag. Advokatsamfundet och Domareförbundet är emot, de hävdar att inskränkningen av den grundlagsskyddade rörelsefrihet blir för stor.

Åklagarmyndigheten är också negativ, den bedömer att portade personer bara går vidare till nästa butik eller bibliotek. Man menar att polisen inte har resurser att skicka patruller när affärsanställda larmar om att en portad person klivit in.

Polisen själv är däremot för ett tillträdesförbud: ”En samhällsutveckling där otrygghet och ordningsstörningar gör att allmänna platser inte kan användas på avsett sätt är inte acceptabel”, motiverar man i remissvaret.

Biblioteksbesöken blir allt färre

Tillträdesförbud, som ger böter om de överskrids, är förstås en formell inskränkning i rörelsefriheten för de personer som tidigare stulit, trakasserat och hotat besökare och anställda. Men när missdådarna får hållas innebör det en praktisk inskränkning i rörelsefriheten för så många fler. 

Det finns barnfamiljer som slutat gå inom biblioteket på väg hem från skolan för att de är rädda att råka ut för de brölande grabbarna, men också äldre som inte längre kommer för att läsa tidningar på sitt modersmål. 

Mellan 2015 och 2018 minskade svenskarnas bibblabesök från 6,7 till 6,2 miljoner. Stöket kan nog förklara en del av tappet.

Det händer att familjer, liksom tonårstjejer och unga kvinnor, avstår från att gå till simhallar och badhus för att de känner sig otrygga där.

Morgon Johansson tvekar ännu om att inkludera badhus och bibliotek i förbudslagen. Sluta vela, sätt den skötsamma majoritetens faktiska rörelsefrihet främst.