Många poliser på politikerveckan, få civila åhörare. Foto: SVEN LINDWALLMånga poliser på politikerveckan, få civila åhörare. Foto: SVEN LINDWALL
Många poliser på politikerveckan, få civila åhörare. Foto: SVEN LINDWALL
Många poliser på politikerveckan, få civila åhörare. Foto: SVEN LINDWALLMånga poliser på politikerveckan, få civila åhörare. Foto: SVEN LINDWALL
Många poliser på politikerveckan, få civila åhörare. Foto: SVEN LINDWALL

Politikerveckan i Järva behöver bröd och skådespel

Publicerad

Partiledare som talar från en scen är inte publikmagneter. Arrangörerna av Järvaveckan bör sista-minuten-ragga artister som drar folk, som kan få politik på köpet.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Ahmed Abdirahman, med organisationen Global Village, har lyckats få samtliga partiledare - utom föräldralediga Ebba Busch Thor - att lova att tala på Spånga IP. Precis som i Almedalen har de var sin dag. Dessutom kommer en mängd andra tunga politiker för att panelsamtala om olika ämnen. Det är starkt jobbat.

På söndagen var inrikesminister Anders Ygeman där för att prata trygghet med bland andra Moderaternas nye rättstalesman, förre partisekreteraren Thomas Tobé. 

Stor uppställning från hög politisk ort, men ont om folk från orten. Under helgen, då Victoria Kawesa talade för Fi och Jan Björklund för Liberalerna var det snällt räknat några hundra i publiken, och flertalet av dem tillresta partikamrater som ville visa stöd.

"Det var svårt att hitta hit", noterade flera besökare. Inga skyltar från tunnelbanestationen i Tensta, inte heller från pendeltågsstationen i Spånga. Inget som talade om för invånarna i bostadsområdena runtom att det faktiskt pågår något intressant.

Mycket stort säkerhetspådrag på Spånga IP

Det återstår sju dagar. Det är dags för desperat raggning, att hitta artister som kan locka åhörare. Leta upp några föreningar som kan brassa käk. 

Alla som bor runt Järvafältet är inte muslimer som håller på fastan under Ramadan. Utan folkliv blir Järvaveckan en engångsföreteelse. 

Människor som bor i Tensta, Rinkeby, Husby och andra miljonprogramsstadsdelar runtom i Sverige klagar med rätta på att det är för få synliga poliser i arbete. På Spånga IP kryllar det av poliser, vilket säkert är en korrekt säkerhetsbedömning. Men några av de stadsdelspolitiker som efterlyst större polisiär närvaro i åratal kunde inte låta bli att le snett.

Därtill har Fryshuset hög närvaro. På söndagen var stundtals halva antalet närvarande gula reflexvästar. 

Ungdomarna från Fryshuset skulle göra större nytta för om de gick och knackade dörr och delade ut flygblad för att få folk till Spånga IP. Annars är risken att allt slutar i besvikelse. Som så många gånger förr i förorten.

Paralympiske medaljören Jeffrey Ige ställde frågor

"Behandla oss som människor, ni kommer en gång om året när ni vill ha våra röster" sa Jeffrey Ige, silvermedaljör i kula i Paralympics 2012, i en publikmikrofon. 

Kanske ligger denna misstänksamma inställning till politiker bakom den öppningsvis klena tillströmningen till Järvaveckan. Men det kan också handla om att invånarna inte fått tillräckligt tydliga inbjudningar, och definitivt inte erbjudits det lilla lockande extra - mat och musik.

Global Village måste lägga på många kol. Annars blir politikerveckan bara ett av alla misslyckade projekt; smart uttänkta uppifrån, men gagnlösa eftersom man glömt bort grunden - Järvaborna.

Det sista de eftersatta stadsdelarna, vid Järva och annorstädes, behöver är att förknippas med fler fiaskon. 

 

Läs även: 

Varför jobba när du kan leva på projekt? 

Patrik Kronqvist: Låt fiaskot i Malmö bli slutet för projektpolitik

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag