Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Politikernas bidragslinje

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Ersättning från a-kassan betalas ut i max 300 dagar, 450 för den som har minderåriga barn. Så ser verkligheten ut för vanliga löntagare. Politikerna lever i ett annat universum.

Birger Schlaug får fortfarande ersättning från riksdagen, elva år efter att han självmant lämnade den. En tidigare ledamot som, i likhet med Miljöpartiets förre språkrör, har suttit i minst sex år och fyllt 50 vid sin avgång har rätt att leva på sin inkomstgaranti ända till pensionen. Även om Schlaug har inkasserat inkomstgaranti exceptionellt länge så är han långtifrån ensam om sin livsförig.

Av de 123 ledamöter som avgick efter förra valet levde en tredjedel på inkomstgaranti i våras. Sent omsider har partierna börjat inse hur förödande denna flitigt utnyttjade förmån är för politikernas rykte. Nu pågår förhandlingar om ett nytt ersättningssystem.

Men riksdagsledamöterna vill inte försämra sina egna villkor. De nya reglerna ska enligt TT bara gälla ledamöter som väljs in från och med valet 2014, enligt direktivet som ligger till grund för arbetet med det nya förslaget.

Socialdemokraten Leif Jakobsson, som ingår i arbetsgruppen, säger till TT att det är en fråga om rättssäkerhet. Han menar vidare att vissa ledamöter kan ha "räknat med de villkor som gäller i dag".

Jakobsson tycks ha missat att en riksdagsledamots mandat gäller fyra år i taget. 2014 söker ledamöterna nytt mandat och det finns ingenting rättsosäkert med att villkoren då är annorlunda. De som tycker det kan med fördel söka sig till andra arbeten, även om det lär bli svårt att hitta jobb som ger ersättning i upp till 15 år efter en avgång.

Vad gäller de ledamöter som "räknat med" att leva på skattebetalarna i åratal så borde de som mångåriga höginkomsttagare haft tid på sig att bygga upp egna buffertar.

Vanliga löntagare har inte rätt att få ersättning från a-kassan enligt villkoren som gällde när de gick med i den. I så fall skulle många arbetslösa ha det betydligt bättre ställt. Politikerna får på samma sätt acceptera förändrade villkor.

Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Centern och Sverigedemokraterna tycker till skillnad från majoriteten att de nya reglerna ska gälla alla ledamöter. I den striden bör de inte vika ner sig. Den egennyttiga ordning som de övriga partierna förespråkar är stötande.

Det finns också andra problem med förslaget som nu diskuteras. Enligt TT ger det riksdagsledamöter som suttit i åtta år rätt till en ersättning på upp till 50 000 kronor i två år. Ett års inkomstgaranti skulle räcka gott och väl.

Det är dags för de högavlönade riksdagsledamöterna att lära sig att ta ansvar för sin egen framtida ekonomi - utan att förlita sig på väljarnas pengar.

"Den egennyttiga ordning som förespråkas är stötande.

0