Politikerna lovar en halv miljard mer till försvaret redan i år. Men Sverige kommer av allt att döma att ha ett försvar för vackert väder länge än. Foto: SARA STRANDLUNDPolitikerna lovar en halv miljard mer till försvaret redan i år. Men Sverige kommer av allt att döma att ha ett försvar för vackert väder länge än. Foto: SARA STRANDLUND
Politikerna lovar en halv miljard mer till försvaret redan i år. Men Sverige kommer av allt att döma att ha ett försvar för vackert väder länge än. Foto: SARA STRANDLUND
Försvarsgruppen presenterade sin satsning på försvaret. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TTFörsvarsgruppen presenterade sin satsning på försvaret. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Försvarsgruppen presenterade sin satsning på försvaret. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Politikerna måste betala för det försvar de har beställt

Publicerad

En halv miljard mer till försvaret är ett myrsteg i rätt riktning. Men fortfarande vägrar politikerna att betala för det försvar man har beställt.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Försvaret ska få en halv miljard kronor extra i vårbudgeten. Det har regeringen kommit överens om tillsammans med Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Pengarna ska bland annat gå till större övningar, fler fordon till Hemvärnet och luftvärn till stridsgruppen på Gotland. Dessutom ska kommuner, landsting och länsstyrelser få mer resurser för sin totalförsvarsplanering. 

Mycket är bra med överenskommelsen. Viktigast är nog att det är Försvarsmakten själv som har tagit fram listan med satsningar som går att genomföra redan i år. Försvarspolitikerna har för en gångs skull lyckats avstå från att själva peka ut vilka vapensystem som ska köpas in och vilka regementen som ska befolkas. Det borgar för att det blir mer pang för pengarna.

Försvarsmakten måste få mer pengar

Att en femtedel av summan går till civilförsvaret är också vältänkt. Det är inte bara det militära försvaret som har fått lida av de senaste decenniernas neddragningar. Hur exempelvis livsmedelsförsörjningen ska skötas i kristid är en typ av fråga som avgör hur god Sveriges totala försvarsförmåga kan bli.

Efter hackerattackerna under det amerikanska presidentvalet och med 18 månader kvar till det svenska riksdagsvalet är det också bra att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ges mer pengar för att stärka cybersäkerheten. Alla hot mot demokratin är inte militära.

Politikerna i försvarsgruppen var så nöjda med de 500 miljoner de skakat fram att de firade med tårta innan presskonferensen. Men det finns goda skäl att dämpa entusiasmen.

Försvaret är fortfarande kraftigt underfinansierat. ÖB Micael Bydén har krävt 6,5 miljarder kronor fram till år 2020 enbart som kompensation för fördyringar som har uppstått. Försvarsmateriel ökar nämligen i pris i betydligt snabbare takt än andra varor. Det betyder att staten kommer att behöva satsa ytterligare många miljarder enbart för att uppfylla det som politikerna beslutat om och för att undvika att Sverige tappar i försvarsförmåga. Någon egentlig upprustning har politikerna ännu inte beslutat om, sina glada miner till trots.

Sverige kommer av allt att döma att ha ett försvar för vackert väder länge än.

Den nuvarande inriktningen på försvaret klubbades dessutom i ett säkerhetspolitiskt betydligt ljusare läge. För att parera för bland annat Rysslands fortsatta upprustning och för den osäkerhet som Donald Trump har spridit kring det gemensamma försvaret av väst skulle det egentligen behövas ännu mer resurser.

Politikerna i försvarsgruppen signalerade glädjande nog att det också kommer att komma mer pengar i höstbudgeten. Men historien förskräcker. Hittills har politikerna varit ovilliga att betala hela notan för det försvar man har beställt.

Sverige kommer av allt att döma att ha ett försvar för vackert väder länge än.

 

 

Läs också:

150 man på Gotland skrämmer knappast Ryssland 

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag