Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politiker, sluta att blunda för välfärdens personalkris

Spöklikt. De politiska partierna måste genast sluta att avge löften som kräver personal som inte finns.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Politik är det möjligas konst - inte SM i verklighetsflykt.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Vårdköer är ett kärt ämne i debatten. Partierna lovar ofta att lösa problemen genom att hälla x miljarder kronor över dem. Men det finns ingen kvick fix.

Ta något så skrämmande som köerna i cancervården. Enligt Cancerfondens fjolårsrapport saknar 17 av 18 verksamhetschefer vid onkologiska kliniker viktig personal, "något som leder till förseningar, överbeläggningar och situationer där liv sätts på spel". 

I slutenvården råder ständig brist på cancersjuksköterskor och patologer. Primärvården, där tidiga tumörer kan upptäckas, är underdimensionerad och bristen på allmänläkare bara växer. 

Denna personalsvält är inte typisk för cancervården eller för sjukvården. Detta är offentlig sektor i ett nötskal. Vårdpersonal, lärare, socialarbetare, psykologer, tandläkare, poliser, brandmän - det vimlar av bristyrken. Och det kommer inte att bli bättre när Sverige glider in i ett helt nytt befolkningsläge med många gamla, barn och unga men relativt få i arbetsför ålder. 

Löfven mot bättre vetande

Om antalet anställda i kommun och landsting ska fortsätta att öka i samma takt som nu kommer varenda nytillkommen kotte på arbetsmarknaden att behöva gå in i kommunsektorn fram till år 2025. 

"Det är inte ett realistiskt scenario", som SKL lakoniskt konstaterar i sin ekonomirapport

Inte ens om det offentliga sänker ambitionsnivån och nöjer sig med bibehållen personaltäthet, går ekvationen ihop. "Vi bedömer att det inte går att rekrytera alla de medarbetare vi behöver", säger SKL:s Agneta Jöhnk i söndagens DN

Men detta oomtvistliga faktum blundar politikerna helst för. Mot bättre vetande utlovas i stället personalkrävande åtgärder som mindre klasser, utökad lektionstid, mat som lagas från grunden av vårdpersonal i äldreomsorgen, köfritt i psykiatrin och allehanda utopiska garantier. Socialdemokraternas "familjevecka" är en annan variant av glappande verklighetskontakt i personalfrågan.

Skär bort de öronmärkta statsbidragen

Ett förvärrande otyg bland politiker är att dela ut riktade, inte sällan personalkrävande pengapåsar till det offentliga. 

De öronmärkta, detaljreglerande statsbidragen har ökat på senare år, medan de generella har minskat som andel. Det har lett till administrativt merarbete, ökad ineffektivitet och gjort det svårare att utveckla och förändra verksamheterna, enligt SKL.

Det är riktigt illa. Välfärdens verksamheter måste bli mer effektiva och förändringsförmögna än någonsin. Ögon och händer kommer behöva ersättas med teknik, man måste organisera om arbete och förändra rutiner. 

Den yrkespersonal som finns måste vilja och orka jobba i välfärden, helst heltid och upp i aktningsvärd ålder. Det kräver god arbetsmiljö och lön för mödan, även efter skatt. Detta kommer att kosta.

Vad välfärden runtom i landet behöver är generösa, generella och långsiktiga statsbidrag. 

Vad man inte behöver är PR-mässiga duttåtgärder och tossiga garantier. 


Läs också:

Ju magrare resurser, desto fagrare löften till de äldre