Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Politiker måste sluta plåga polisen med pr-anmälningar

Foto: KARLBERG MEDIA AB / SVERIGES RIKSBANK
OMDÖMESLÖSHETENS ANSIKTEN. Hans Hoff och Magnus Manhammar (S) är de senaste som gjort rent politiska polisanmälningar.

Hans Hoff och Magnus Manhammar, riksdagsledamöter (S), polisanmäler politiska motståndare. Fullständigt omdömeslöst, även om polisen hade mindre att göra. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Minns ni när dåvarande inrikesminister Anders Ygeman gick till storms mot allmänheten för att folk springer till polisen med skitsaker? Det var 2015. 

Nu är han gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen, och som sådan måste han ta ett allvarligt snack med sina partikamrater. Ygeman börjar lämpligen med att skälla ut Hans Hoff, riksdagsveteran från Halland, och Magnus Manhammar från Blekinge.

Hoff larvade på onsdagskvällen i väg till poliskontoret på Södermalm i Stockholm och anmälde landstingsrådet Irene Svenonius (M). Han berättar i Aftonbladet att han ser framför sig en utredning för att finna ut om hon är ansvarig för vållande till annans död. Skälet är att två personer som stod i Karolinskas cancerkö i fjol sommar avled.

Situationen på Karolinska var inte bra då och är det inte nu. Men det är fråga för landstingspolitiken. Inte för polisen. 

Regeringsformen ger brett skydd

Magnus Manhammar valde nyss att polisanmäla Magnus Persson (SD) för förtal. 

I en debatt om arbetsmiljö i riksdagen 8 mars avslutade Persson med att säga om Manhammar att "hans enda cv i dessa frågor handlar om att han har åkt runt som anställd av den vänsterextrema organisationen Expo och åsiktsregistrerat personer på svenska arbetsplatser."

Manhammar tog inte replik. Talman Urban Ahlin (S) ingrep inte.

Det är nämligen så att Regeringsformen ger riksdagsledamöter rätt att säga både det ena och det andra: "Talan får inte väckas mot den som utövar eller har utövat uppdrag som riksdagsledamot på grund av hans eller hennes yttranden eller gärningar under utövandet av uppdraget, utan att riksdagen har medgett det genom ett beslut som minst fem sjättedelar av de röstande har enats om."

Det borde Manhammar känna till. 

Blocköverskridande ansvarslöshet

Tyvärr är dessa socialdemokrater inte ensamma om att belasta den överansträngda poliskåren med politiskt strunt. 

För tio år sedan polisanmälde Sverigedemokraternas ungdomsförbund statsminister Reinfeldt för högförräderi efter beslutet att godkänna Lissabonfördraget. För sex år sedan polisanmälde Ulla Andersson (V) hamburgarföretaget Max för bestickning. Max hade skickat en presentkort om 100 kronor till riksdagsledamöterna i samband med en momskampanj.

För fyra år blev Moderaterna i Stockholm så arga på teatern Nationalscen att de anmälde frispelarna, som lajvade "Äkta moderaterna", för varumärkesbrott. Förra veckan gick kommunalråden för M och C i Laholm till polisen med en satirteckning som Medborgerlig samling spridit.

Alla dessa anmälningar slutar i inget. Men på vägen har de tagit dyrbar polis- och åklagartid. 

Alla politiker säger sig vilja stärka polisen. Gör det i praktiken. Sluta plåga polisen med anmälningar i pr-syfte.

 

Läs också: MALIN SIWE: Politik är inte en polissak 

Polisernas usla villkor hotar statens kärna