Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisernas usla villkor hotar statens kärna

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) har mycket att göra nu när han har tagit över Anders Ygemans portfölj. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Poliser förtjänar högre lön. Foto: / KVP/EXPRESSEN

Socialdemokraterna utlovar tusentals fler poliser samtidigt som poliserna flyr yrket. Det går inte ihop.   

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Välkommen tillbaka! Allt är precis som vanligt. Så kan man sammanfatta Polismyndighetens nya annons för att locka tillbaka före detta poliser. 

Johan Heed, ansvarig för att återanställa poliser i Stockholms län, säger: ”Man får inte automatiskt högre lön, vår förhoppning är att man ska komma tillbaka och lockas av uppdraget.” 

En anonym polis kallar det för ett skämt. Om det ändå vore så väl. Uppenbarligen räknar Polisen med att tillräckligt många före detta poliser ser yrket som ett kall. För varför skulle man annars vilja återvända till en arbetsplats där villkoren inte har förbättrats och lönen fortfarande är usel? 

Hot och våld mot poliser 

Apropå arbetsvillkoren släppte Polisförbundet nyligen en rapport om hot och våld mot poliser. Den visar att sju av tio anser att utsattheten har ökat de senaste två åren. De som är allra mest utsatta är ingripandepoliser, drygt sex av tio har drabbats av hot eller våld. 

De mest utsatta är också de som tjänar minst. Enligt Polisförbundets undersökning tjänar nästan tre fjärdedelar av dem som utsätts för våld i tjänsten mindre än 27 000 kronor i månaden. 

Inte undra på att poliser lämnar ingripandeverksamheten. Man tvingas ta stora risker utan att kompenseras för det nämnvärt. I Stockholm har 152 ingripandepoliser slutat sen årsskiftet. Det är nästan tio procent. 

Det är fullt rimligt. Varför stanna i evig tjänst hos staten när det finns gott om andra arbetsgivare som erbjuder bättre lön och villkor? Man kan gå till den privata sektorn och jobba inom försäkringsbranschen. För den som vill fortsätta inom offentlig sektor kan man exempelvis bli handläggare på någon myndighet eller säkerhetssamordnare hos kommunen. 

Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet finns det till och med före detta poliser som har sökt civila tjänster inom polisen för att få högre lön. Det är lätt att förstå varför; en polis som har jobbat i runt sex år tjänar 28 000 kronor i månaden, en civilanställd har en ingångslön på 33 000 kronor. 

Polisernas usla löneläge är inte bara ett hån mot poliskåren, det är potentiellt farligt. Statens hårda kärna kommer att vittra sönder om polisbristen fortsätter att öka. Därför måste man erbjuda poliser mer marknadsmässiga arbetsvillkor, framför allt högre lön. Det är den enda chansen att få tillbaka dem som har slutat och få fler att stanna kvar. Poliser som arbetar i utanförskapsområden förtjänar särskild kompensation i form av hardship-tillägg. 

Trygghet i en ny tid? 

Socialdemokraterna har talat mycket om ”Trygghet i en ny tid” det senaste året, en avdammad slagdänga från Tage Erlanders tid. Morgan Johansson (S), som tog över Anders Ygemans portfölj så sent som i torsdags, utlovade i helgen 10 000 fler poliser till 2025. 

Så länge polisernas villkor inte förändras kommer det att förbli valfläsk. 

 

Läs också: 

Rean på poliser och sjuksköterskor är över 

Stoppa flykten från välfärdens frontlinje