Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Poliser ska utreda brott, inte dalta med fotbollssupportrar

28 oktober 2019 - poliser bevakar AIK:s supportrar under en match Mellan Malmö FF och AIK i Malmö.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
29 september 2019. IFK Göteborgs klack har tänt bengaler och protesterar med en banderoll mot polisens ”repression” och ”för en levande fotbollskultur”. Pyroteknik i folksamlingar är olagligt.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polis håller tillbaka supportrar efter matchen Kalmar-AIK den 11 november 2018 i Kalmar.
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

När polisen slipper stormatcher, festivaler och konferenser utreder den mer brott. Den prioriteringsordningen måste fortleva även efter pandemin.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

En lika glädjande som ovanlig nyhet damp ner i helgen: Polisen utreder fler brott. Under de första sex månaderna i år har 5 700 fler ärenden utretts och lämnats till åklagare än under samma period 2019, rapporterar SVT.

Förklaringen stavas corona och de krav på social distansering som virusepidemin har medfört. Bland annat har stora evenemang, som fotbollsmatcher, konserter och festivaler ställts in. Då har polisen kunnat koncentrera sig på brottslighet. 

Bara i Polisregion Syd har antalet vägskickade ärenden ökat med drygt 2 000. Jarl Holmström, biträdande regionpolischef, förklarar: ”Vid en högriskmatch i fotboll är det inte ovanligt att det krävs runt hundra poliser. I stället för att finnas med vid sådana resurskrävande sammanhang, så har vi kunnat fokusera på exempelvis droghandeln i Malmö.”

För att få mer ordning på torpet, och i slutändan kunna dra ner på bemanningen, började Polisen ställa hårdare krav.

De senaste åren har en allt hårdare kamp pågått mellan polisen och Fotbollssverige. Den fick extra energi 2015, då en rapport från Statskontoret visade att ett Stockholmsderby krävde 335 poliser, 12 ridande poliser samt en (dyr) helikopter. 

Var det verkligen rimligt att Polisen skulle dadda fotbollsfansen på detta sätt i ett läge då man dignade under ökande arbetsbörda och alarmerande avhopp från kåren? Nej, tyckte bland annat denna ledarsida

För att få mer ordning på torpet, och i slutändan kunna dra ner på bemanningen, började Polisen ställa hårdare krav på fotbollsarrangörerna. Om publiken missköter sig kan antalet åskådare på matcherna begränsas, exempelvis. Sista steget på polisens så kallade villkorstrappa är tomma läktare.

Den nya strategin gick inte hem hos fotbollsarrangörer och supportrar, för att uttrycka det milt. Konflikten eskalerade under 2019 och i november krävde svensk fotboll att regeringen skulle tillsätta en nationell samordnare för att läka och lindra. 

Självklart ska polisen fortsätta att fokusera på sina kärnuppgifter, inte minst i denna tid av grov brottslighet med sprängdåd och skjutningar.

”Oron bland supportrarna och klubbarna är stor”, sade Svensk Elitfotbolls Mats Enquist till Expressen. Och en bedrövad Mats Jonsson, säkerhetsansvarig hos Djurgården, varnade i DN: ”Så som det är i dag kan vi inte fortsätta 2020. Det går inte. Inte från klubbarnas sida, men inte heller polisens. Vi kommer inte att orka genomleva ett år som 2019 även 2020.”

Pandemin har förändrat spelplanen totalt, i sportens värld som överallt annars. Perspektiv och prioriteringar har förändrats - supportrars mående klassas inte som tungt riksintresse just nu. Detta skifte måste vi lära av.

Självklart ska polisen fortsätta att fokusera på sina kärnuppgifter, inte minst i denna tid av grov brottslighet med sprängdåd och skjutningar. Det måste arrangörer av idrottsevenemang och andra publikmyllrande projekt anpassa sig till. De måste ta större ansvar själva och ta till sig ett säkerhetstänkande som verkligen gör skillnad. 

Om polisen därtill blir mer effektiv, och håller konferenser och annat internfluff till ett minimum, kan brottsligheten tryckas tillbaka bättre. Gudarna ska veta att det skulle behövas.

LÄS MER:

Dags att sluta dalta med elitfotbollen