Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens vinst är MSB:s förlust när Eliasson drar

Pratkvarnen Dan Eliasson hade blivit en kvarnsten om Löfvens hals i en valrörelse där lag och ordning lär stå i centrum.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: THOMAS ENGSTRÖM

Äntligen avgår Dan Eliasson som rikspolischef. Grattis, Polisen. Beklagar, MSB.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Eliasson försöker ge sken av att hans arbete med att styra upp Polisen är lycksaligen avklarat - och att det således är helt naturligt att han drar vidare med sitt byråkratiska trollspö. Även om han gärna hade fortsatt.

För han har ju blivit petad. 

Lag och ordning lär bli en ödesfråga i valrörelsen och då vill Socialdemokraterna inte ha Eliasson som en kvarnsten om halsen.

Ty han har sannerligen inte varit någon tillgång. Hans professionalism som ämbetsman fick sig en törn när han hävdade att han nog skulle avgå om Jimmie Åkesson blev statsminister. Hans allmänna omdöme kunde ifrågasättas när idén med "Tafsa inte"-band lanserades.

Lågt förtroende för Eliasson inom Polisen

Förtroendet inom Polisen har också varit lågt. Eliassons gladlynta försäkringar om att allt snart kommer att vända har mest framkallat ilska. Omorganisationen är förvisso inte regisserad av honom, men det är under hans skift som antalet poliser i yttre tjänst har minskat, när de borde ha ökat. 

Samtidigt har skrivborden blivit fler: mycket krut har lagts på human resources, HR, och ekonomi. Det projektarbetas och sammanträds, processutvecklas och riktlinjeskapas. Detta samtidigt som poliser i yttre tjänst går på knäna, antalet särskilt utsatta områden ökar, skotten och granaterna smäller.

Eliasson har insisterat på att polisen blivit bättre på att utreda brott, men det handlar i hög grad om pinnjakt: lättutredda trafikbrott som betas av i syfte att förbättra statistiken. Samtidigt är det närmast laglöst land vad gäller gängskjutningar och sexualbrott. 

Dan Eliassons efterträdare kommer att få en tung uppgift. Men en sak är säker: han eller hon måste ha polisernas förtroende. Den blå linjen är flortunn, tunnare får den inte bli. 

Dan Eliasson, seriegeneraldirektör

Nu blir Eliasson alltså MSB:s - Myndigheten för samhällsskydd och beredskap - problem. För regeringen kanske det ter sig som ett listigt drag: han tillträder i februari och hinner knappt göra några fadäser före valet. För den övriga mänskligheten är utnämningen häpnadsväckande. 

Sverige kan räkna med att Ryssland kommer att försöka påverka den svenska valrörelsen med propaganda och desinformationskampanjer, enligt Säpo. Vi måste definitivt utgå ifrån att så är fallet. MSB spelar en central roll när det gäller att mota och möta det hotet. 

I detta läge borde regeringen lägga sig i vinn om att stödja och stärka MSB. Det har man inte gjort; tvärtom. Under försvarsdagarna i Sälen, nyligen, satt stora delar av MSB-ledningen i publiken när statsminister Stefan Löfven plötsligt kungjorde att en ny myndighet ska inrättas för det psykologiska försvaret. MSB, som ansvarar för detta i dag, hade ingen aning om att detta skulle ske. Ledningen blev helt tagen på sängen.

Nu får myndigheten alltså Dan Eliasson som chef. Varför upphöjde inte regeringen MSB:s vikarierande GD, Nils Svartz, stället? Han har varit överdirektör för myndigheten sedan 2009.

Förhoppningsvis stannar Svartz på MSB så att det finns garanterad kompetens kvar i ledningen. Men det är ju inte säkert att han vill vara kvar under Dan "Vår beredskap är tjosan hejsan" Eliasson. 

 

Läs också:

Det räcker inte med att sparka Dan Eliasson

Löfven väger för lätt i de tunga frågorna