Pratkvarnen Dan Eliasson hade blivit en kvarnsten om Löfvens hals i en valrörelse där lag och ordning lär stå i centrum.Pratkvarnen Dan Eliasson hade blivit en kvarnsten om Löfvens hals i en valrörelse där lag och ordning lär stå i centrum.
Pratkvarnen Dan Eliasson hade blivit en kvarnsten om Löfvens hals i en valrörelse där lag och ordning lär stå i centrum.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: THOMAS ENGSTRÖMFoto: THOMAS ENGSTRÖM
 Foto: THOMAS ENGSTRÖM

Polisens vinst är MSB:s förlust när Eliasson drar

Publicerad
Uppdaterad

Äntligen avgår Dan Eliasson som rikspolischef. Grattis, Polisen. Beklagar, MSB.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Eliasson försöker ge sken av att hans arbete med att styra upp Polisen är lycksaligen avklarat - och att det således är helt naturligt att han drar vidare med sitt byråkratiska trollspö. Även om han gärna hade fortsatt.

För han har ju blivit petad. 

Lag och ordning lär bli en ödesfråga i valrörelsen och då vill Socialdemokraterna inte ha Eliasson som en kvarnsten om halsen.

Ty han har sannerligen inte varit någon tillgång. Hans professionalism som ämbetsman fick sig en törn när han hävdade att han nog skulle avgå om Jimmie Åkesson blev statsminister. Hans allmänna omdöme kunde ifrågasättas när idén med "Tafsa inte"-band lanserades.

Lågt förtroende för Eliasson inom Polisen

Förtroendet inom Polisen har också varit lågt. Eliassons gladlynta försäkringar om att allt snart kommer att vända har mest framkallat ilska. Omorganisationen är förvisso inte regisserad av honom, men det är under hans skift som antalet poliser i yttre tjänst har minskat, när de borde ha ökat. 

Samtidigt har skrivborden blivit fler: mycket krut har lagts på human resources, HR, och ekonomi. Det projektarbetas och sammanträds, processutvecklas och riktlinjeskapas. Detta samtidigt som poliser i yttre tjänst går på knäna, antalet särskilt utsatta områden ökar, skotten och granaterna smäller.

Eliasson har insisterat på att polisen blivit bättre på att utreda brott, men det handlar i hög grad om pinnjakt: lättutredda trafikbrott som betas av i syfte att förbättra statistiken. Samtidigt är det närmast laglöst land vad gäller gängskjutningar och sexualbrott. 

Dan Eliassons efterträdare kommer att få en tung uppgift. Men en sak är säker: han eller hon måste ha polisernas förtroende. Den blå linjen är flortunn, tunnare får den inte bli. 

Dan Eliasson, seriegeneraldirektör

Nu blir Eliasson alltså MSB:s - Myndigheten för samhällsskydd och beredskap - problem. För regeringen kanske det ter sig som ett listigt drag: han tillträder i februari och hinner knappt göra några fadäser före valet. För den övriga mänskligheten är utnämningen häpnadsväckande. 

Sverige kan räkna med att Ryssland kommer att försöka påverka den svenska valrörelsen med propaganda och desinformationskampanjer, enligt Säpo. Vi måste definitivt utgå ifrån att så är fallet. MSB spelar en central roll när det gäller att mota och möta det hotet. 

I detta läge borde regeringen lägga sig i vinn om att stödja och stärka MSB. Det har man inte gjort; tvärtom. Under försvarsdagarna i Sälen, nyligen, satt stora delar av MSB-ledningen i publiken när statsminister Stefan Löfven plötsligt kungjorde att en ny myndighet ska inrättas för det psykologiska försvaret. MSB, som ansvarar för detta i dag, hade ingen aning om att detta skulle ske. Ledningen blev helt tagen på sängen.

Nu får myndigheten alltså Dan Eliasson som chef. Varför upphöjde inte regeringen MSB:s vikarierande GD, Nils Svartz, stället? Han har varit överdirektör för myndigheten sedan 2009.

Förhoppningsvis stannar Svartz på MSB så att det finns garanterad kompetens kvar i ledningen. Men det är ju inte säkert att han vill vara kvar under Dan "Vår beredskap är tjosan hejsan" Eliasson. 

 

Läs också:

Det räcker inte med att sparka Dan Eliasson

Löfven väger för lätt i de tunga frågorna 

 

 

 

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag