Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polens regering har blod på sina händer

Tusentals demonstrerade i Warsawa mot abortlagstiftningen efter Izabelas död förra året. ”Hennes hjärta slog också”, skanderade de. ”Inte en kvinna till!”
Foto: ATTILA HUSEJNOW/SOPA IMAGES/SHUTTERSTO / ATTILA HUSEJNOW/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERST
En kvinna håller ett porträtt av Agnieszka vid en protest utanför Lag och rättvisas partilokal.
Foto: BEATA ZAWRZEL/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / BEATA ZAWRZEL/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Jaroslaw Kaczynski, partiledare för det styrande partiet Lag och rättvisa (PiS) som har drivit igenom skärpningar av abortlagen.
Foto: CZAREK SOKOLOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN

Ännu en kvinna har dött i Polen – på grund av landets mycket strikta abortlagar. Det är en skamfläck för Europa.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Agnieszka, 37, åkte den 21 december in till sjukhuset med magsmärtor. Hon var gravid med tvillingar, men två dagar senare konstaterade man att den ena fostret hade dött i magen. Av rädsla för att anklagas för att ha aborterat det andra fostret vågade läkarna inte agera. En vecka senare var även den andra tvillingen död. Men läkarna väntade i ytterligare två dagar innan man tog ut dem.

Då var Agnieszka svårt medtagen, familjen misstänker blodförgiftning. I tisdags avled hon på sjukhuset och tre barn har förlorat sin mamma.

”Den styrande regeringen har blod på sina händer,” skriver hennes familj i ett uttalande.

Agnieszka är inte det första dödsoffret sedan Polen för ett år sedan skärpte sin redan restriktiva abortlagstiftning. Numera är abort också förbjudet när det handlar om foster med svåra skador. Endast om det föreligger risk för kvinnans liv och hälsa, eller om graviditeten är ett resultat av incest eller våldtäkt, är abort tillåtet.

Izabela var 30 år och glad över sin graviditet, även om det fanns tecken på fosterskador. I september, när hennes vatten gick i 22:a graviditetsveckan, lades hon in på sjukhuset i Pszczyna. Men förlossningen startade aldrig. Och läkarna vågade ingenting göra.

”Just nu kan de inte göra något, på grund av abortlagen”, skrev Izabela i ett sms till sin mamma. ”De väntar på att barnet ska dö eller att något ska hända. Om inte – toppen, då får jag räkna med sepsis.”

Morgonen därpå var hon död, i blodförgiftningen hon hade förutsett. Izabela efterlämnade en nioårig dotter.

Lagen har satt läkarna i en rävsax: För att inte riskera tre års fängelse måste man i efterhand kunna bevisa att det fanns en reell risk för moderns liv. Därför väntar man med att ta ut fostret tills mamman verkligen svävar i livsfara. Men när blodförgiftningen är ett faktum kan det redan vara för sent.

Undantaget om abort vid risk för moderns liv och hälsa är därför i praktiken inget undantag. Kvinnor nekas abort även när lagen tillåter det, och mammor kommer att offras på grund av politikernas missriktade omsorg om redan döda, eller inte livsdugliga, foster.

Sedan lagskärpningen rapporterar organisationer som hjälper polska kvinnor att få abort att det är en helt ny grupp som kontaktar dem. Förut var det oönskat gravida i tidig graviditet – och de kan få piller hemskickade. Men nu är det kvinnor som vid ultraljudet i mitten av graviditeten upptäckt att fostret inte är livsdugligt, och som av lagstiftarna döms att i månader bära på ett barn som aldrig kommer att födas levande. 

De är redan mitt uppe i ett trauma – de kommer att förlora ett efterlängtat barn – men lagstiftningen gör lidandet än värre. Deras enda chans är att få hjälp utomlands. Om de har råd att resa, vill säga.

”Inte en kvinna till”, skanderade demonstranter efter Izabelas död. Nu hörs ropen igen.

Polens feminister förtjänar allt vårt stöd.