Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pojken med guldbyxorna

Anders Sundström har fått en löneförhöjning på 74 procent. Foto: Gunnar Seijbold

Vad sägs om en lönehöjning med hela 74 procent? Swedbanks styrelseordförande Anders Sundström skrattar definitivt hela vägen till banken. I veckan klubbades hans nya fantastiska årsarvode: 2,4 miljoner kronor.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är inget fel med att tjäna gott om pengar. Nu råkar Sundström ha byggt sin karriär i bankvärlden via träget arbete och skickligt maktspelande i Socialdemokratiska arbetarepartiet. För en jämlikhetspredikande socialdemokrat från det röda Norrbotten är det förstås lite besvärligt att stå till svars för ett magnifikt arvode. Dessutom måste han hoppas på att folk glömt hur han som minister manade näringslivet att hålla igen på topparnas löner.

 

Anders Sundström lät i alla fall meddela att det är "andra" som bestämmer lönen.

2006 blev Sundström intervjuad i Uppdrag Granskning i egenskap av VD för Folksam. Då förklarade han sin månadslön på 350 000 kronor med att, "Det är tyvärr det samhälle vi lever i som ser ut på det här sättet."

Såja, Sundström, klaga inte. I Sverige kan man bli Chairman för en storbank utan att ha tagit examen i finansiell ekonomi vid något prestigeuniversitet. En fördel för karriären är att banken i fråga ingår i rörelsesfären.

 

Huvudägaren Folksam har drygt 9 procent i Swedbank och därmed i praktiken ett veto om styrelsearvodena. Folksam representant i den valberedning som föreslog en höjning var nuvarande VD:n Jens Henriksson, tidigare socialdemokratisk statssekreterare. Och jo, Anders Sundström var också med i valberedningen. I protokollet påpekas - naturligtvis - att Sundström inte närvarat när hans arvode diskuterats. Att Anders och Jens vid andra tillfällen inte snackat lön förefaller vara lika troligt som att Swedbank höjer sparräntan till 74 procent.

Socialdemokraterna anklagar regeringen för att klyftorna ökat. Får vi höra Stefan Löfven dundra mot 74-procentaren Folksam? Knappast.

Rörelsebolaget Folksam har dessutom en hög etisk svansföring, inte minst representerad av Carina Lundberg Markow som ansvarar för bolagets ägarfrågor. Vill någon reporter ha ett kritiskt citat om hur näringslivstopparna dunderhöjer sina löner är det bara att ringa henne. Som när börsbolagen hissade upp styrelsearvodena efter krisen:

"Vad är det som gör att man behöver höja med 20 procent? Var inte arbetsbördan lika stor före krisen, under förra högkonjunkturen." frågade hon sig då.

Vad har då Lundberg Markow att säga om att Folksam drev igenom en höjning på en miljon kronor åt hennes tidigare chef? Inte ett kritiskt ord på hennes blogg från årsstämman i alla fall.

 

Vad säger LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson från det LO som ständigt kritiserar hur "makteliten" drar i väg med sina löner? Tja, Thorwaldsson har det svettigt: han är styrelseordförande i Folksam Sak. På Folksam Livs stämma 10 april väljs en ny styrelseordförande. Gissa vem? Jo, pojken med guldbyxorna, Anders Sundström.

Gärna hårda ord mot inkomstklyftorna, bara vi får höja arvodena till rörelsens egna. Välkommen till de skenheligas kartell.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!