Anders Sundström har fått en löneförhöjning på 74 procent. Foto: Gunnar Seijbold
Anders Sundström har fått en löneförhöjning på 74 procent.  Foto: Gunnar Seijbold

Pojken med guldbyxorna

Publicerad

Vad sägs om en lönehöjning med hela 74 procent? Swedbanks styrelseordförande Anders Sundström skrattar definitivt hela vägen till banken. I veckan klubbades hans nya fantastiska årsarvode: 2,4 miljoner kronor.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är inget fel med att tjäna gott om pengar. Nu råkar Sundström ha byggt sin karriär i bankvärlden via träget arbete och skickligt maktspelande i Socialdemokratiska arbetarepartiet. För en jämlikhetspredikande socialdemokrat från det röda Norrbotten är det förstås lite besvärligt att stå till svars för ett magnifikt arvode. Dessutom måste han hoppas på att folk glömt hur han som minister manade näringslivet att hålla igen på topparnas löner.

 

Anders Sundström lät i alla fall meddela att det är "andra" som bestämmer lönen.

2006 blev Sundström intervjuad i Uppdrag Granskning i egenskap av VD för Folksam. Då förklarade han sin månadslön på 350 000 kronor med att, "Det är tyvärr det samhälle vi lever i som ser ut på det här sättet."

Såja, Sundström, klaga inte. I Sverige kan man bli Chairman för en storbank utan att ha tagit examen i finansiell ekonomi vid något prestigeuniversitet. En fördel för karriären är att banken i fråga ingår i rörelsesfären.

 

Huvudägaren Folksam har drygt 9 procent i Swedbank och därmed i praktiken ett veto om styrelsearvodena. Folksam representant i den valberedning som föreslog en höjning var nuvarande VD:n Jens Henriksson, tidigare socialdemokratisk statssekreterare. Och jo, Anders Sundström var också med i valberedningen. I protokollet påpekas - naturligtvis - att Sundström inte närvarat när hans arvode diskuterats. Att Anders och Jens vid andra tillfällen inte snackat lön förefaller vara lika troligt som att Swedbank höjer sparräntan till 74 procent.

Socialdemokraterna anklagar regeringen för att klyftorna ökat. Får vi höra Stefan Löfven dundra mot 74-procentaren Folksam? Knappast.

Rörelsebolaget Folksam har dessutom en hög etisk svansföring, inte minst representerad av Carina Lundberg Markow som ansvarar för bolagets ägarfrågor. Vill någon reporter ha ett kritiskt citat om hur näringslivstopparna dunderhöjer sina löner är det bara att ringa henne. Som när börsbolagen hissade upp styrelsearvodena efter krisen:

"Vad är det som gör att man behöver höja med 20 procent? Var inte arbetsbördan lika stor före krisen, under förra högkonjunkturen." frågade hon sig då.

Vad har då Lundberg Markow att säga om att Folksam drev igenom en höjning på en miljon kronor åt hennes tidigare chef? Inte ett kritiskt ord på hennes blogg från årsstämman i alla fall.

 

Vad säger LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson från det LO som ständigt kritiserar hur "makteliten" drar i väg med sina löner? Tja, Thorwaldsson har det svettigt: han är styrelseordförande i Folksam Sak. På Folksam Livs stämma 10 april väljs en ny styrelseordförande. Gissa vem? Jo, pojken med guldbyxorna, Anders Sundström.

Gärna hårda ord mot inkomstklyftorna, bara vi får höja arvodena till rörelsens egna. Välkommen till de skenheligas kartell.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag