PM Nilsson: Vem är Ulf Bjereld?

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Han har intervjuats

i Ekot, i TV4, i DN, i SvD och av TT. Genomgående kallas han "Mellanösternkännare och professor i statsvetenskap" (Ekot), "Mellanösternexpert" (TV4, SvD och TT) eller rätt och slätt "Mellanösternkännare" i DN. Att Ulf Bjereld är professor är oomtvistligt, säkert en utomordentlig sådan. Han leder ett forskningsprojekt om Sverige under kalla kriget vid Göteborgs universitet samt forskar om den politiska betydelsen av "samhällets accelererande individualisering". Han undervisar också studenter i internationell politik Men på vad sätt Ulf Bjereld är Mellanösternexpert är oklart. Bland hans tio böcker, 22 akademiska uppsatser, 14 akademiska artiklar och 35 debattartiklar i dagspressen som han redovisar på sin hemsida finns ett enda alster som handlar om situationen i Mellanöstern: ett bidrag till en dansk antologi om fredsprocessen som utkom 1997. Annars ingenting. Här finns en bok om svensk Mellanösternpolitik under kalla kriget och en artikel om vad svenskar tycker i palestinafrågan, men det är en helt annan sak. Hans senaste bok är en kritik av det individualiserade samhället. I presentationen av sig själv nämner han inte Mellanöstern överhuvudtaget. Det går alltså knappast att hävda att Bjereld har någon akademisk grund för att utge sig för Mellanösternexpert. Hans forskning handlar främst om svensk politik.

Vad han däremot

med fog kan kalla sig för är debattör, palestinavän och socialdemokrat. Han är flitig gäst på landets stora debattsidor och han sitter i styrelsen för de kristna socialdemokraternas förening Broderskap. Inget fel i detta. Det är bra att folk får säga sin mening, det är bra att folk bryr sig om palestiniernas svårigheter och det är bra att akademiker vågar ge sig utanför sina discipliner och debattera politiska frågor. Men då är det bra att känna till vem Ulf Bjereld är. När man läser Per Gahrton, som också är engagerad i palestinafrågan, vet man ju vem det är. Men vem är Ulf Bjereld?

Som debattör har

han en tydlig slagsida åt en viss typ av vänster som tidskriften Arena döpt till nationalvänstern. Han var emot ett svenskt medlemskap i EU, bland annat för att han ansåg att Sverige då skulle riskera att anfallas av Ryssland. Han var mycket kritisk till västmakternas ingripande i Kosovokriget. Tillsammans med bland andra Per Gahrton och Lars Ohly undertecknade han i april en artikel om att avbryta allt militärt samarbete med Israel - men skrev inte ett ord om Sveriges militära samarbete med diktaturen Saudiarabien. Under sina år som medlem i Kpml(r) i början av 80-talet skrev han en artikel i tidningen Proletären där han kritiserade den polska frihetsrörelsen och att Solidaritet förrådde den kommunistiska saken. Kpml(r) har ofta varit extrem i sin Israelkritik och under långa perioder hävdat att den judiska staten måste utplånas. Att vara engagerad i palestinafrågan och söka sig dit antyder ett förhållningssätt som måhända är intressant men knappast opartiskt.

Inte heller är

broderskaparna vilka som helst i palestinafrågan. Broderskapsrörelsen har en lång tradition av medlemmar som är mer eller mindre öppet fientliga mot den judiska staten. Både Sigbert Axelson och Jan Bergman, som varit ledande broderskapare, var aktiva försvarare av Radio Islam i den största rättegången om hets mot folkgrupp som genomförts i Sverige. Axelson har i ett flertal artiklar därtill argumenterat för att Israel av teologiska skäl ska upphöra eftersom judarna ska omvändas till kristna varför staten Israel förlorar sin mening. Bakom den oskyldiga fasaden av kristen hygglig "dialog" odlar Broderskaparna i dag kontakter med extrema islamister som också har Israels utplånande på programmet. Ett färskt exempel är när man bjöd in den radikale islamisten och Hamassympatisören Azzam al-Tamimi att tala. al-Tamimi är uttalat för staten Israels utplånande, stöder självmordsbombningar och anser att "martyrskapet inte är slutet, utan början på de underbaraste av ting. I efterlivet är man för evigt välsignad, medan ens efterlevande kan fortsätta att inspireras av ens gärningar." Ett annat är Uppdrag gransknings avslöjande om Broderskapsrörelsens täta och okritiska kontakter med muslimska brödraskapets svenska gren. Ett tredje är att broderskaparen Ola Johansson aningslöst hyllar den islamistiska ideologen Sayyd Qutbs sociallära men helt bortser ifrån Qutbs totalitära idéer, hans brinnande antisemitism och hans romantisering av martyrdöden.

Denna bakgrund

diskvalificerar på intet sätt Ulf Bjerelds medverkan som kommentator i Mellanösternfrågor, men man ska veta att hans analyser är av en speciell karaktär, att de inte grundar sig på hans forskning och att de politiska organisationer han valt har starka böjelser för Israels mer extrema fiender. Själv skulle jag inte lita ett ögonblick på en sådan person i frågor som rör konflikten mellan israeler och palestinier. Och att han har fått status som opartisk Mellanösternexpert säger en del om vilket sammanhang svensk utrikesbevakning tyvärr ofta befinner sig i.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag