PM Nilsson: Veckans mardröm

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Valnatten 2006

går en askgrå Fredrik Reinfeldt fram till mikrofonen på Alliansens gemensamma valvaka på Clarion Hotel på Södermalm.

Strax bakom

honom på den orangefärgade scenen står de tre andra borgerliga partiledarna. Maud Olofsson tittar i golvet. Leijonborg ser bisarrt upprymd ut och den lågmälde mannen från Bankeryd liknar mest en saklig begravningsentreprenör som vet att livet inte är så lätt. Reinfeldt meddelar de ledsna och trötta allianskamraterna att valet är förlorat. - Vi nådde inte ända fram, säger han, men förändringen av borgerligheten kommer att bestå. Aldrig har vi stått så eniga och redan i morgon måndag börjar valrörelsen inför valet 2010. Regeringen Persson kommer att få en stenhård match. Ingen tror ett ord av vad han säger. Samtidigt intervjuar Rapports Mats Knutson Mufs ordförande Johan Forssell som fullständigt dömer ut Nya moderaternas samförståndslinje. "Detta valet liksom det förra är ett bevis på att det är idéerna som förändrar politiken, inte sifferexercisen", säger han. "Och man vinner inte val på enighet utan på innehåll." Den hästsvansade bankmannen Anders Borg som var arkitekten bakom hela det ekonomiska programmet dricker tyst sin öl. Tre dagar senare slutar han hos moderaterna. Det var värt ett försök, säger han till Dagens Industri, men politiken är inte mitt liv. Annars är han sparsam med kommentarer i medierna. Alliansen gjorde visserligen bra ifrån sig i valet och samlade hela 48,1 procent av väljarna bakom sig, vilket Olofsson påpekade i flera intervjuer, Visst, moderaterna backade bittert från sina höga opinionssiffror, men det har de gjort i alla val under 80- och 90-talen. De andra gjorde halvhyfsade resultat. Det finns ingen enskild katastrofinsats. Men den politiska förlusten för de enskilda borgerliga partierna är ändå oerhörd. Vad ska de göra? Ska moderaterna gå tillbaka till att bli ett skattesänkarparti? Ska fp tillsammans med centern åter etablera sig som mittenparti, redo för uppgörelser med s i skatte- och försvarspolitik?

Göran Persson

är förtjust brutal när han i TV4:s valvaka uttalar de ord som tv-tittarna kom att minnas bäst från kvällen: "Borgerligheten är krossad." Han njuter av varje stavelse och han vet att han har rätt. De borgerliga har vänt ut och in på sig för att störta honom från tronen. Det gick inte. Han sitter kvar. Han utstrålar den speciella frid som ett gott dagsverke skänker. Hans seger är välförtjänt. Hans ställning är urstark. Valrörelsen var ett enda långt segertåg med start i juli då han lanserade nolltaxan på dagis, höjda ersättningsnivåer i sjukförsäkringen, a-kassan och föräldraförsäkringen och bättre anställningsskydd så att svenska löntagare ska stå trygga i den globala turbokapitalismen. Debatten kom helt att handla om socialdemokraternas förbättringar och Alliansens försämringar. Det dånade uti rättens krater. Låt inte högern försämra den svenska modellen, mullrade han på valmöte efter valmöte. Svensk ekonomi tillhör de mest konkurrenskraftiga i världen, den svenska tillväxten är långt över EU-snittet, vi har råd att skydda de arbetslösa och sjuka, vi har råd med tid för barnen, vi har råd med trygga arbetsplatser, vi har råd med ett solidariskt samhälle. Det är till och med lönsamt. Varför förstöra vad vi har? Hans överlägsna statsmannamanér som tidigare retat gallfeber på vissa kärnväljare var som bortblåst under sommaren. Han kämpade i underläge, han var ohyggligt effektiv och ville vinna till varje pris. Han visste vad som stod på spel och han vet nu att han kommer att bli svensk demokratis tredje mest långvariga statsminister. Historien kommer att skrivas Per Albin-Erlander-Persson. Palmes ordförandeskap kommer att beskrivas som en del i den stora ideologiska oredans tid i slutet av 1900-talet. Täta regeringsskiften, omväxlande s- och högerregeringar. Sedan, efter 1996, stabilitet.

Möjligen

skulle jag pröva nästa val också, tänker han när han sent på natten kommer hem till det nybyggda huset invid den vackra sörmländska sjön. Vattnet ligger som en spegel, daggen glittrar i den försiktiga morgonsolen och nere på ängen råmar korna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag