PM Nilsson: Var finns Alliansen?

Publicerad
Uppdaterad
Gårdagen var kanske inte precis oppositionsledarens bästa dag.
Svensk ekonomi går som tåget och valåret 2006 går den ännu bättre.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Först kom SEB

och meddelade att tillväxten nästa år kommer att överstiga tre procent och att arbetslösheten faller. Sen kom Företagarna och Föreningssparbanken och sa att konjunkturen för Sveriges småföretagare stärks kraftigt. Därefter visade Almis barometer att nyföretagandet ökar starkt även nästa år. Och för att riktigt göra poängen klar för alla slog Statistiska centralbyrån fast att 2004 var nionde året i rad med höjd ekonomisk standard för svenska hushåll. Sedan 1995, det vill säga sedan Göran Persson tog över, har svenskarnas disponibla inkomst ökat med 25 procent. 2006 kommer att bli ett rekordår som vi inte sett sedan 60-talet. Föreningssparbankens institut för privatekonomi lät dessutom meddela att särskilt barnfamiljerna kommer att få bättre ekonomi nästa år.

Många har sagt

det förr, men det förtjänas att upprepas; de nuvarande opinionssiffrorna med ett övertag för Alliansen betyder väldigt lite. Inför varje val de senaste 25 åren har moderaterna legat högt vid den här tiden för att sedan sakta dala ner till kamrat 21 procent. Både Adelsohn och Bildt har haft högre opinionssiffror än Reinfeldt men aldrig infriat förväntningarna. Man ska heller inte underskatta Persson. Han sägs ofta vara ett sänke för sitt parti, men han är ohyggligt effektiv i trängda lägen och han kommer att älska den utmaning en samlad borgerlighet ger honom. Den viktiga frågan att besvara nästa år är varför man ska byta regering när ekonomin är på topp och arbetslöshet och sjuktal sjunker. Varför? Därför att vi kan bättre, var de fyra borgerliga partiernas inledande svar när de formade Alliansen för ett drygt år sedan. Regeringsdugligheten och enigheten sattes främst och kontrasterade skarpt mot kaoset i vänsterblocket.

Men den storyn

kan vi nu. Vi har sett glada miner i Högfors och i Bankeryd och på turnétåget. Nu är det dags för besked i viktiga frågor och här har Alliansen på ett förunderligt sätt hamnat i ett bakvatten under hösten. Den enda konkreta uppgörelsen är den om högskolan. Den var utmärkt, hade en befriande distans till den förra borgerliga regeringen och en perfekt balans mellan detaljer och helhet. Men sedan har det varit tomt. Arbetsgrupperna arbetar, säger man, men någonstans är det som om energin i Alliansen brändes av att följa moderaternas olika vändningar på DN- debatt. Nu viskas det till och med om att Alliansen ska tonas ner till förmån för de fyra enskilda partierna. Hos moderaterna tycker man att Bunkern har ersatts av Borgen och alla misstror som vanligt fp- ledaren. Ska han dra upp invandrarkortet? Ska han regera med Persson efter valet? Alliansen har varit mycket framgångsrik. Den är ett genombrott i svensk politik och det är bara den som kan framstå som ett bättre regeringsalternativ. Ge inte upp den nu.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag