Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

PM Nilsson: Sverigedemokraterna är ett uppblåst spöke

Jimmy Åkesson - partiledare för det rasistiska sverigedemokraterna.
Foto: Jörgen Hildebrandt

Efter viss vånda har de etablerade partierna nu börjat ta debatten med sverigedemokraterna.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I torsdags var det folkpartiets partisekreterare som bet i det sura äpplet och i kväll är det moderaternas tur, båda i TV8. Socialdemokraterna har hittills passat men kommer rimligen snart att göra samma sak, i alla fall om man ska ta Sahlin på orden när hon höll sitt installationstal på kongressen i mars.

 Bakgrunden är att sd fortsatt att stiga i opinionsmätningarna efter valet och senast till och med var större än regeringspartiet kristdemokraterna. Därför anses ihjältigandet ha misslyckats. Dessutom är sd representerat i nära hälften av landets kommunfullmäktige och i tre landsting och där tar man redan debatten.

 Tveksamheten har varit begriplig. Sd är ett rasistiskt parti med rötter i nynazismen som hetsar mot personer med annan hudfärg än den traditionellt svenska. Inget demokratiskt parti vill hjälpa till att sprida deras budskap genom att bjuda in dem i debatten.

 Däremot har rädslan för sd som politisk motståndare varit överdriven. De etablerade ickerasistiska partierna har ansett att de förlorar sakdebatten eftersom de inte har några svar på de frågor om invandring som sd driver.


Det där stämde kanske för tio år sedan då det fanns destruktiva tabun, men knappast i dag. Sverige är numera ett ganska erfaret invandrarland. Till exempel borde de nuvarande regeringspartierna och socialdemokraterna inte ha några större problem med de tre huvudfrågor där rasisterna i sd påstår sig stå ensamma. Dessa är:

”Sverige tar emot för många invandrare.” Det anser även regeringen. Sverige gör just nu en viktig insats för flyktingkatastrofen i Irak, men i längden är det ohållbart att de andra EU-länderna och särskilt USA inte delar på flyktingbördan. Detta är migrationsminister Tobias Billströms mantra när han träffar sina ministerkollegor i EU – som sd för övrigt vill att Sverige ska lämna.


”Invandringen kostar för mycket.” Sd räknar på ett groteskt ohederligt sätt. Men de flesta seriösa bedömare håller med om att pengarullningen måste stoppas. Resursslöseriet i flyktingmottagandet och den bristande integrationen efteråt har kritiserats hårt av riksrevisionen och av en omfattande SOU-utredning.
När vårbudgeten presenteras i morgon kommer de ökande kostnaderna för flyktinginvandringen att beskrivas som bekymmersamma.
Regeringen beslutade därför 3 april om en ny snabbutredning med uppdrag att drastiskt sänka kostnaderna, minska bidragstagandet och snabbt få ut flyktinginvandrare på arbetsmarknaden. Den arbetslinje som nu återupprättas bland ungdomar och långtidsarbetslösa ska med all tydlighet också gälla flyktingar.


”Det mångkulturella samhället är ohållbart.” Det tycker såväl regeringen som socialdemokraterna. Efter mordet på Fadime och terrordådet 11/9 finns det ingen som helst acceptans för mångkultur i någon djupare mening. Alltför avvikande levnadssätt och familjemönster från de gamla hemländerna har ingen chans att överleva. Vissa seder är förbjudna. Religös fanatism bevakas av Säpo.
Alla partier utom vänstern och miljöpartiet driver i dag mycket tydligt linjen att alla som bor i Sverige ska leva och verka med respekt för mänskliga rättigheter och i enlighet med grundläggande normer. Flickor ska ha rätt att läsa läxor och ha samma livschanser som pojkar. Stockholms stads aktivism mot hedersvåld är typisk för denna hållning.
Om man undantar mat, kläder och högtider finns det mångkulturella samhället endast på kultursidor.Jaha, kanske man säger, men sverigedemokraterna är ju långt mer radikala i dessa frågor och har därför en större potential. Jag tror inte det. Relevanta sakfrågor som rör invandring lockar väljare, men det gör inte en politik som grundar sig på en rasistisk människosyn.

 Sd är ganska ensamma om att anse att sådana som Zlatan inte hör hemma i Sverige. Ytterst få tycker att Sverige ska lämna FN-systemet och avskaffa rätten att söka asyl.

 De flesta ser med egna ögon att svensk ekonomi har vidgats av invandringen. Städbranschen, taxinäringen, småbutikerna, kollektivtrafiken, restaurangerna, skomakerierna och äldrevården skulle få stänga igen om de senaste 30 årens flyktingmottagande aldrig skulle ha inträffat.

 Och eftersom de flesta svenskar numera bor i större städer lever de i en miljö där den invandrade befolkningen är en självklar del av svenskt samhällsliv.


Därtill finns det skäl att påminna om att Ny demokrati inte var början på något nytt utan slutet för en bubbla. Trots rekordinvandring, galopperande budgetunderskott och massarbetslöshet imploderade det enda missnöjespartiet i valet 1994.

 Det är bra att riksdagspartierna nu tar debatten med det rasistiska sd. Men de behöver vara tydligare i de frågor där sd har hög profil och de bör ha långt starkare självkänsla.