PM Nilsson: Föräldraskapets utanförskap

Publicerad
Uppdaterad
Efter tre månader som tvåbarnsfar har jag fått alla fördomar om småbarnsföräldrar bekräftade.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
PM Nilsson. Det finns inga som helst skäl att gnälla, särskilt inte med tanke på min föräldragenerations betydligt större barnkullar och betydligt mindre skattefinansierade hjälp i form av dagis och föräldraförsäkring. Men några krassa livsvillkor är fortfarande konstanta. Som att man bli en ganska dålig medarbetare på jobbet. Om ett barn tog mycket energi och uppmärksamhet tar två barn mer. Det som Statistiska centralbyrån i sin tidsanvändningsstudie kallar "hemarbetet" växer i tid och omfattning som är svår att föreställa sig innan man själv står där.

Det arbetet inkränktar

främst på sömn, bio, umgänge med mera, men ännu mer på det avlönade arbetet. Jag hinner inte vara på jobbet lika mycket som förut, jag hinner inte prata med mina medarbetare som förut och jag hinner inte engagera mig lika mycket i företagets utveckling och framtid. Arbetsgivaren har kort sagt många skäl att inte riktigt räkna med mig. Jag kommer att vara föräldraledig under lång tid och hämta på dagis under ännu längre. Man kan då invända att arbetsgivaren å andra sidan får en medarbetare som vet hur andra föräldrar har det, som kanske är mer empatisk och som lär sig organisera en barnfamilj. Men det där tror jag är en bedräglig myt. Arbetsgivaren behöver inte folk som är duktiga på att natta småbarn. Han behöver politiska redaktörer som kan ställa upp dygnet runt, som för länge sedan läst Bob Woodwards nya bok, som lär sig göra webb-tv, som är med i Godmorgon, världen! på söndagarna och som kommer med en ny bok på Bonnier Fakta till våren.

Arbetsgivarna har överlag

också visat ganska tydligt vad de tycker om småbarnsföräldrar som tar ansvar hemma. De får statistiskt sett sämre lön och sämre karriärmöjligheter än de andra, vilket är en helt relevant värdering. De jobbar ju mer hemma och mindre på jobbet. Inget fel i det, kan man tycka. Att skaffa barn är ett val och en livsstil och den som väljer att sätta det lilla livet före det stora bör respekteras för det och tvärtom. Problemet är bara att de där småbarnsföräldrarna som jobbar mer hemma nästan alltid är en hon och att det är kvinnor som kollektiv som får betala reproduktionens pris på arbetsmarknaden. Inget fel i det, kan man tycka här också. Kvinnor och män är väl olika och om mammalyckan är större än högre lön så är väl det bara vackert. Så ungefär resonerar mina ärade kollegor på SvD.

Men kvinnor vill mycket tydligt

vara jämlika på arbetsmarknaden. Vid sidan av kvinnomisshandel skulle jag vilja påstå att ojämlikhet på jobbet är den största kvinnofrågan i Sverige. Det märks i avtalsförhandlingarna, i valrörelserna och inte minst i den djungel av kommittéer, utredningar och forskningsprojekt som mäter lön och ägande, andelen mellanchefer och börschefer, doktorander och professor och som radar upp procenttal som övertydligt visar att det är en nackdel att vara kvinna. Om man vet att det är så här och om man vet att grundproblemet inte är sexistiska arbetsgivare, då är det fullständigt oansvarigt att ha en statlig föräldraförsäkring som skickar hem mammorna i 1,5 år per barn och låter papporna vara kvar på jobbet. I praktiken har vi en politik som kraftigt har försvagat arbetslinjen hos kvinnor mellan 25 och 35 år, och det straffar sig.

Till skillnad från regeringen Persson

ser den nya Alliansregeringen ett samband mellan föräldraförsäkringens utformning och utfallet på arbetsmarknaden. Man har sagt sig vilja prova med en bonus för att utjämna löneskillnaderna. Det är en bra början, men om det inte lyckas bör regeringen fortsätta med att dela upp föräldraförsäkringen och mer knyta den till den enskilda föräldern. Den klarsynta radikalism som präglar kampen mot arbetslösheten skulle göra nytta för att män och kvinnor ska få lika villkor på jobbet. Och LO skulle skämmas för sina trötta kamrater i partiet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag