Barn till papperslösa ska få social-bidrag i Malmö. Foto: Pavel Losevsky/Getty
Barn till papperslösa ska få social-bidrag i Malmö. Foto: Pavel Losevsky/Getty

Planlöst om papperslösa

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Malmö stad har beslutat att barn till papperslösa ska få socialbidrag enligt full norm och papperslösa barnfamiljer ska få bostaden betalad.

Malmös kommunalråd, Carina Nilsson (S) hänvisar till barnkonventionen. Barnens bästa ska komma i första rummet.

Det är ett beslut som andas djup medmänsklighet. Men det är dessvärre inte okomplicerat. Sverige har reglerad invandring. Det finns en migrationslagstiftning och ett migrationsverk som individuellt prövar om människor har skäl att få stanna i Sverige eller inte. Den prövningen ska vara rättssäker och rättvis. Människor som får avslag ska lämna landet. Om de stannar kvar ändå hamnar de i den kategori som kallas "papperslösa". En stor del av de papperslösa i Sverige tros vara människor som har fått avslag.

De papperslösa har av humanitära skäl vissa rättigheter. De har numera rätt till "vård som inte kan anstå", på samma sätt som asylsökande. Barnen får gå i skola.

 

Frågan är var gränsen ska sättas för de papperslösas rättigheter. Svaret är att det inte finns något rätt svar. Mellan de absoluta lägena "du har rätt att vara i Sverige" och "du har inte rätt att vara i Sverige" finns det inget naturligt mellanläge. I förhållande till de rättigheter svenskar har kommer de papperslösas rättigheter alltid att te sig motsägelsefulla och halvdana. Det ligger i sakens natur.

Kommuner har enligt socialtjänstlagen ansvar för att de som vistas i kommunen "får det stöd och den hjälp de behöver". Frågan om ekonomiskt bistånd till människor som har fått nej av migrationsverket har avslagits i kammarrätten. Argumentet har varit att de kan försörja sig själva om de reser tillbaka till sitt hemland.

Den ordningen ställs på huvudet av Malmö stads beslut att ge barn till papperslösa socialbidrag och betald bostad. Kommunen erkänner, kan man säga, de papperslösas rätt att bo i Sverige.

 

Hjälp till försörjning och bostad innebär alltså att en extra fil in i landet öppnas, vid sidan av den legala migrationen. Men det är ingen "gräddfil", snarare en surmjölksfil. Även i Malmö kommer dessa människor att leva i en skuggtillvaro utan säker mark och framtid. För det är fortfarande rättsväsendets uppgift att se till att människor utan uppehållstillstånd inte dröjer sig kvar i landet.

"Det finns tecken på att många av de papperslösa barn som lever gömda har psykiska problem", skrev socialstyrelsen i en rapport 2010. Med fler rättigheter för papperslösa ökar rimligen incitamenten för människor att stanna kvar illegalt i Sverige. Sverige är ingen passiv part, vårt förhållningssätt påverkar de papperslösas förhållningssätt. Man kan fråga sig om det verkligen är i samklang med barnens bästa att locka fler föräldrar att stanna kvar i detta limbo.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag