Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pinsam äldrepopulism, Magdalena Andersson

Magdalena Andersson försvarar skattesänkningen för pensionärer som har god ekonomi med att de som byggde landet ska "hedras".

Gärna medalj, men först en rejäl skattesänkning? Politikerna tar i från tårna i jakten på de många pensionärsrösterna. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Magdalena Andersson sparade inte på brösttonerna när hon debatterade  "pensionärsskatten" i torsdagens Aktuellt

Frågan hon fick var denna: Varför lägger regeringen 8 miljarder kronor på skattesänkningar till pensionärer som har det bra ställt? Äldre med låga pensioner har ju redan fått sänkt skatt, höjt bostadstillägg och höjd garantipension.

Ja, vad svarar en socialdemokratisk finansminister på detta? Hon som i vanliga fall predikar att resurser till välfärden måste gå före skattesänkningar.

Finansministern valde att köra populistkortet ända in i kaklet. Hon hävdade att det är en "viktig anständighetsfråga" att sänka skatten för "de pensionärer som har byggt upp det här Sverige som vi alla är så stolta över. De ska hedras, inte straffbeskattas!"

Det var bara vaktparaden, spelandes Flamma stolt!, som saknades.

Har alltså Socialdemokraternas filosofi, "skatt efter bärkraft", kompletterats med principen "skatt efter fosterländska insatser"? Då borde det väl rimligen göras individuella vandelsprövningar? Seniorer som har suttit i finkan eller på andra sätt underlåtit att snickra på fäderneslandet, varför ska de "hedras" med sänkt skatt?  

Pensionspopulism från alla håll

Magdalena Andersson pratade strunt, självfallet. De äldre blir allt fler och S vill ha deras röster. Då struntar partiet blankt i att majoriteten pensionärer har en större disponibel inkomst i dag än vad de hade i början av 2000-talet, när de jobbade, enligt SVT:s kartläggning. 

Socialdemokraterna är förstås inte ensamma om att sukta efter pensionärsrösterna. Alla partier vill ha dem. Det bäddar dessvärre för pensionspopulism. 

Den har i själva verket redan börjat; till och med jobbskatteavdragens moderparti, Moderaterna, darrar på hanen. Elisabeth Svantesson - finansministerns debattmotståndare i Aktuellt - förklarade att M minsann också vill sänka skatten för "dem som byggt landet". 

Varenda extra arbetad timme är viktig

Bäst för alla, inklusive pensionärerna, är definitivt att hålla fast vid arbetslinjen och jobbskatteavdragets logik. Det borde vara lättare än någonsin för politiker att förklara varför: 

Den arbetande andelen av befolkningen minskar i relation till barn, unga och äldre - och så kommer det att fortsätta. Det gör varenda extra arbetad timme viktig, för tillväxten liksom för välfärden. År 2030 väntas det exempelvis finnas en kvarts miljon dementa i Sverige. De måste sörjas för.

Att Magdalen Andersson valt att höja skatten för de seniorer som fortfarande jobbar är det perspektivet rent huvudlöst.

För övrigt är Sverige, trots högtidstalen, inte färdigbyggt. Den infrastruktur - skolor, förskolor, sjukhus, VA-system - som byggdes under 1960-1980-talen behöver nu rustas upp, ersättas och byggas ut. Ett och annat äldreboende lär ju också behövas.

Pensionspopulismen bådar illa inför valrörelsen.

 

Läs också:

Vänstern slöseri är ett hot mot välfärden

 

Fotnot:

I tv-spelaren ovan syns senaste avsnittet av Ledarsnack. Denna gång talar Zeliha Dagli och Linda Nordlund om kvinnors villkor i utanförskapsområden.