Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Peter Santesson

Svenska gator borde vara tryggare än någonsin

Polisavspärrningar efter skottlossning i Skäggetorps centrum i Linköping.
Foto: Jeppe Gustafsson

Samtidigt som våldet ökar och gatorna blir otryggare är dagens ungdomsgeneration mer beskedlig än någonsin. 

Kontrasten är hjärtskärande. Trots att vi har fått mönsterungdomar ökar våldet.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

För att värdera statistik behövs något att jämföra med, en förväntansbild. Si eller så många skjutna, en uppgång med ett visst antal våldsbrott per capita, sådana siffror säger inte särskilt mycket innan man vet vad man borde förvänta sig. Vilken trend skulle vara normal?

Sedan 1990-talet har det dödliga våldet minskat på bred front. Inte bara i Sverige – för samhällstrender handlar sällan om ett enda land – utan i alla länder som vi brukar jämföra oss med. Hela västvärlden har helt enkelt blivit allt fredligare. Det är det normala som vi ska förvänta oss.

En annan tydlig trend i västvärlden är de nya skötsamma ungdomsgenerationerna. Berusade unga män är en rejält stök- och bråkgenererande grupp som det numera har blivit alltmer ont om. Ungdomarnas alkoholvanor har förändrats dramatiskt – och i rätt riktning. Sett utifrån framstår det som den största förändringen av ungdomskulturen under de senaste decennierna. Helgfyllan är inte alls längre en självklar övergångsrit när man ska lämna barndomen. Och sorry, Systembolaget, men det verkar inte riktigt vara just er eller den särskilda svenska folkhälsopolitikens förtjänst. Som vanligt syns samma mönster i land efter land. Ungdomarna var värre förr.

Det är en svart ironi att det blir just denna så välstädade ungdomsgeneration som möter våldet.

Vad som ligger bakom är svårt att vara helt säker på. Man kan spekulera om en positiv bieffekt av nätet. För att hänga där och spela online behövs bra wifi med mera, och det finns hemma hos mamma och pappa. Men mer talar nog för att det är förändrade normer som är huvudförklaringen. Ungdomarnas smak för äventyrligheter av olika slag minskar generellt.

På 80-talet hade en majoritet av svenska 15-åriga pojkar druckit sig rejält berusade någon gång. I dag är det inte ens en av fem. Samtidigt har andelen unga män som aldrig druckit en droppe alkohol mer än tredubblats sedan början av 2000-talet.

Numera är det vanligare med sådana livsnykterister bland ungdomar än bland pensionärer (den grupp där riskabelt alkoholdrickande däremot ökar). Kartan ser verkligen inte ut som den brukade göra. Den som suckar över ungdomen lider av minnesförlust. En skötsammare generation har sällan skådats.

Vi borde förvänta oss ett fredligare samhälle, och så har mycket riktigt utvecklingen sett ut i andra länder. Det gör det svenska trendbrottet desto allvarligare. I början av 2000-talet vek Sverige av från den normala utvecklingskurvan. Brå skriver i en analys: ”till en början doldes de ökande dödsskjutningarna i statistiken bakom en fortsatt minskning i dödligt våld med andra våldsmetoder” men till slut drog skjutvapenvåldet i väg så mycket att även totalnivån ökade. Andra länder fortsatte sin positiva trend medan Sverige svängde åt fel håll.

Det är en svart ironi att det blir just denna så välstädade ungdomsgeneration som möter våldet. Sluta supa, har vuxenvärlden alltid gastat åt ungdomarna. Ta ansvar, lugna ned er! Nu har ungdomarna gjort sin del. Så varför ska de behöva ärva detta?


Peter Santesson är fristående kolumnist på Expressens ledarsida. Läs fler av hans texter här.