Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Peter Santesson

De övervakade barnen kan lätt bli ögontjänare

I dag skulle det nog inte blivit några äventyr för Tom Sawyer. Om han inte svarar skulle Tant Polly lokalisera honom med GPS.
Foto: SOPA IMAGES / IGOR GOLOVNIOV / SOPA IMAGES/SIP SIPA USA

Om barn ska lära förmågan att känna skuld krävs en frizon där kameran är avstängd och föräldrakontrollen inte är påslagen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I dag skulle det nog inte ha blivit några äventyr för Tom Sawyer. Tant Polly skulle omedelbart ha fått ett automatiskt sms från skolan så fort han var ens fem minuter försenad. Då skulle hon ha ringt honom på mobilen. Hallå Tom, var håller du hus? Vad har du för dig? Om han inte svarade skulle hon kunnat starta Hitta min mobil och lokaliserat honom med GPS.

Varje period har sina standardsvar, sin tids överdrifter – och kanske i synnerhet när det gäller ”uppfostringsfrågor”. Vår tids melodi är att successivt införa allt fler kanaler och metoder för ökad föräldrakontroll av barnen. Effekten blir att Tom Sawyer och Huckleberry Finn är rena omöjligheter i dag.

Många lägger nog märke till att barn får allt mindre utrymme för fysiska äventyr och att utforska gränsen mellan mod och dumdristighet. Barnens tillåtna rörelseutrymme är mycket snävare i dag än för tidigare uppväxtgenerationer. Nu är det farligt att klättra, farligt i trafiken, farligt folk på torget och farligt i pulkabacken utan en hjälm med grönt spänne. Men förändringen är mer långtgående på sätt som inte är lika uppenbara.

Men moral handlar om de saker som man kan göra och komma undan med.

Sms:et till Tant Polly är inte taget ur luften. Numera kommer automatiska förseningsmeddelanden till vårdnadshavarna. Genast, så fort det händer. I den gamla världen slog skolan larm om det blev en besvärande ovana. Nu har vi hakat på en kofösare på barnet som utlöser med en gång. 

Alltmer ska dokumenteras, följas, styras och få föräldrars godkännande med en signatur. Det vanliga är att även barn har kort och Swish och hanterar sina fickpengar elektroniskt. Den ansvarstagande föräldern kan se barnets minsta lilla utgift direkt genom bankappen. Vad köpte du för 18 kronor på lunchrasten? Tom kan knappt ta sig en meter utan ett OK från Tant Pollys bank-ID.

Men är Huckleberry en omöjlighet? Är inte en bakgrund till kontrollskärpningen tvärtom att det finns så många allvarliga fall där ansvarstagandet helt saknas? Alarmerande föräldrafrånvaro kan få riktigt otäcka konsekvenser. Men samhällsåtgärden med allt fler kontrollfunktioner leder till en lömsk överdosering för det stora flertalet.

Så vad är problemet? Ska inte Tant Polly bry sig om ifall Tom kommer försent till skolan och handlar godis på lunchrasten ibland? Klart att hon ska. Men moral handlar om de saker som man kan göra och komma undan med. Det som man väljer att avstå ifrån därför att det vore fel. Moral kräver verkligt handlingsutrymme. Resten är ögontjäneri. I den övervakade barndomen utplånas utrymmet inte bara för fysiskt mod. Även verkligt handlingsutrymme försvinner, där barnet kan utveckla moral och växa till en riktig människa.

En del av uppväxten har brukat vara att lära sig förmågan att känna skuld. Att tyst och oupptäckt veta med sig att ha gjort fel och skämmas inför sitt inre öga. Det kräver att det finns en frizon där kameran är avstängd och föräldrakontrollen inte är påslagen. Steg för steg försvinner den i vår tids ansvarstagna barndom. 

Det offentliga, företag och föräldrar, alla behöver få sitt kvitto på att ha gjort allt för att förhindra minsta äventyrlighet som kan sluta illa.