Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Peter Santesson

Ärligt talat, vad kan lokalpolitikerna göra?

Bostadsområdet Tjärna ängar i Borlänge plågas av sociala problem.
Foto: OLLE SPORRONG
Personalen på den lokala butiken har tidigare trakasserats av ungdomar.
Foto: HENRIK HANSSON / HENRIK HANSSON EXPRESSEN

Vem skulle egentligen ha haft ett trovärdigt, konkret svar om man själv vaknade och fann sig förvandlad till kommunalråd med ansvar för ett utsatt område?

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Det mest iögonfallande med utsatta områden är ofta hur vardagliga de ser ut. En besökare med tidningsrubriker i minnet förväntar sig någonting annat. Men bortsett från övervakningskamerorna skulle det lika gärna kunna vara ett alldagligt bostadsområde som ingen känner igen namnet på. 

Den som invänder att det finns hemska exempel på slumfastigheter har förstås rätt. Men det är inte huvudregeln. Ofta ser det märkligt välbekant ut, med höghusen och trevåningshusen, lekplatserna, förskolorna och ett sömnigt centrum med lite samhällsservice.

Samma fond av fysisk vardaglighet skymtar i Uppdrag gransknings reportage från Tjärna Ängar i Borlänge. Kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman blir intervjuad inne i den helt nybyggda Paradisskolan. Tv-teamet möter barn som gillar sin stadsdel. De säger att det är gott om lekplatser för alla åldrar, att de har det kul. 

”Men…” De börjar tänka på händelser och på frågan om vem som egentligen har makten i området. ”På natten kommer det många som… många bråk… de brukar hämta vapen… Pappa gick inte ut för han ville inte få problem.” Tv-teamet går runt i en på ytan hemtam miljö – tills någon plötsligt kastar sten.

Slumskildringar är en gammal genre. För fem decennier sen var det till en närförort som Aspudden i Stockholm som SVT åkte med kameror och mikrofoner. Husen var nedgångna, slumlägenheterna var uråldriga och saknade badrum. Hyrorna var mycket låga, underhållet därefter. Dit flyttade de socialt svagaste och förfallet tilltog i en negativ spiral. Miljonprogrammen var den tidens reformprojekt för att råda bot på utsatta områden.

När allt kommer omkring är de utsatta områdena en förutsebar bieffekt av migrationspolitik som beslutats på nationell nivå.

Om det ändå vore så svårigheterna såg ut i dag. Fysiska problem är så mycket mer gripbara än sociala problem och segregation. De har en tydlig lösning. När Victor Hugo skildrade slummen i 1800-talets Paris stod smutsen i centrum. I Samhällets olycksbarn blir människorna dåliga på grund av den usla yttre miljön. Reformera genom att släppa in ljus och luft, säger Hugo! Fräscha upp och bygg nytt, så höjer sig människan och hela samhället.

När problemen är fysiska är de åtkomliga för samhällsingenjörerna. Ofta verkar just VVS-frågor intressera dem. Hugo ansåg att Paris kloaksystem var särskilt viktigt att förändra. Det var som om hela stadens själ gömde sig i kloakerna. I Aspudden behövdes nya badrum för att bryta cirkeln. I dag är stadsdelen attraktiv och lägenheterna dyra. Samma sak lär inte ske med Tjärna Ängar, även om man nu stambyter hela området. Den här gången är det i segregationen, inte i husen eller avloppsinstallationerna som problemet sitter.

Precis som för alla kommunalråd med samma fråga på bordet, har Jan Bohman därför svårt att ge något vettigt svar på vad kommunen ska göra. Nu är det valår och kanske därför fel säsong för att vara generös mot politiker. Men även Borlängepolitiker förtjänar empati. 

Ärligt talat, vem skulle egentligen ha haft ett trovärdigt, konkret svar om man själv vaknade en morgon och fann sig förvandlad till kommunalråd i en drabbad kommun?

När allt kommer omkring är de utsatta områdena en förutsebar bieffekt av migrationspolitik som beslutats på nationell nivå. Det finansiella ansvaret för att hantera det behöver delas.Peter Santesson är fristående kolumnist på Expressens ledarsida. Läs fler av hans texter här.