Privat pensionssparande gynnar bara ett fåtal. Varför ska då staten uppmuntra till det? Foto: JUPITER
Privat pensionssparande gynnar bara ett fåtal. Varför ska då staten uppmuntra till det? Foto: JUPITER

Pensionsfällan

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Centerpartiets skattetalesman Jörgen Johansson vill slopa avdraget för privat pensionssparande - för kvinnornas skull. Han tänker både fritt och rätt.
Pensionsspara privat bör man annars dör man. Annars får man i alla fall ett miserabelt liv på ålderns höst.
Så dramatiska har tongångarna varit i Sverige.
Privat pensionssparande har följaktligen blivit en jätteindustri. Det är paradoxalt. Svenskar har dålig tillgång till kapital, många lever i princip hand ur mun. Samtidigt är det oerhört populärt att låsa in sina små överskott i pensionssparande.
Vi har lärt oss av pensionsindustrins intensiva propaganda att det är klokt och ansvarstagande.
Det är förstås särskilt kvinnor som är måna om att leva upp till sådana ideal. Av de två miljoner svenskar som pensionssparar privat är en klar majoritet kvinnor.
Problemet är att det är en dålig sparform för stora grupper och särskilt för många kvinnor. De har i allmänhet lägre inkomster än män. För de som inte tjänar så mycket att de betalar statligt skatt kan det privata pensionssparandet mycket väl bli en förlustaffär. Det gäller 80 procent av alla som sparar.

Medan de rika kan slippa värnskatten genom privat pensionssparande riskerar vanliga, dödliga en skattesmäll.
Pensionspengarna skattas när de tas ut. Och allt talar för att kommunalskatterna kommer att höjas.
Skatten blir då större än vad skatteavdraget var.
Det är förstås avdraget som lockat så många svenskar till irrationellt sparande. Här i högskattelandet går inget upp mot ett avdrag. Om regeringen gör som Jörgen Johansson vill och slopar avdraget kommer luften att gå ur hypen kring privat pensionssparande. Det vore på tiden.
När pensionsbolagen skriver larmrapporter om att tonåringar inte pensionssparar har det gått alldeles för långt. Som ung finns det så mycket annat att lägga pengar på, en bostad inte minst. Tidigt i livet har man nog med utgifter. Då är det huvudlöst att låsa in sina pengar tills man är 55. Det finns otaliga sparformer. Privat pensionssparande gynnar bara ett fåtal. Varför ska då staten uppmuntra till det?

Det är särskilt orimligt i dessa kristider. Som Jörgen Johansson påpekat så är kommuner och landsting i stort behov av de nästan 4 miljarder kronor som avdragen kostar dem. Välfärden är inte betjänt av uppskjutna skatter.
Johansson är emellertid inte den första som vädrat sitt missnöje med avdragen. Både Pär Nuder och Bosse Ringholm ville slopa dem. Nuvarande finansministern Anders Borg kritiserade dagens snedvridna system under förra årets Almedalsvecka.
Men trots det tunga motståndet finns avdragsrätten kvar. Pensionsindustrin är en mäktig kraft.
Förhoppningsvis vågar Jörgen Johansson och Centerpartiet driva frågan hela vägen.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag